Een sterk verjongd Nederlands vrouwenhockeyteam heeft donderdag de openingswedstrijd in de derde ronde van de Hockey World League (HWL) in Rotterdam niet kunnen winnen. Ook de mannen remiseerden.

Oranje moest tegen Japan, de nummer negen van de wereldranglijst, genoegen nemen met 1-1. Het doelpunt van de thuisploeg kwam op naam van aanvoerder Maartje Paumen.

Nederland, dat in de eerste twee ronden van de HWL niet in actie hoefde te komen, trad in Rotterdam aan met tien speelsters uit de ploeg die vorig jaar in Londen de olympische titel prolongeerde. Maartje Goderie, Marilyn Agliotti, Floortje Engels (olympisch reserve) en Sophie Polkamp zijn als international gestopt. Naomi van As (knieblessure), Lidewij Welten en Merel de Blaey (beiden gepasseerd) behoren vooralsnog niet tot de huidige selectie van Max Caldas.

Van de vele jeugdige nieuwkomers viel met name Valerie Magis in de eerste helft tegen Japan op. De 21-jarige middenvelder van Oranje Zwart kwam een paar keer gevaarlijk door, maar miste rust en overzicht in de afwerking. In de veertiende minuut knalde ze in kansrijke positie hard over het Japanse doel.

Magis kwam in beeld bij Caldas nadat smaakmaker Van As in de slotfase van het seizoen een zware knieblessure had opgelopen.

Suikerziekte

Een jaar geleden zag de wereld er voor de Brabantse nog heel anders uit. Bij haar werd suikerziekte geconstateerd. Magis knokte zich terug en kreeg met haar uitverkiezing voor Oranje de beloning voor haar inzet.

Ondanks een groot veldoverwicht en legio kansen leidde Nederland bij de rust slechts met 1-0. Paumen scoorde in de 28e minuut uit een strafbal.

Na de pauze liet Oranje een serie strafcorners, waaronder een paar van specialist Paumen, onbenut. Het felle en fysiek topfitte Japan bleef daardoor in een positief resultaat geloven. In de 59e minuut viel de verdiende gelijkmaker, die van de stick van Akane Shibata kwam: 1-1.