Miralem Sulejmani gaat naar Benfica. Vrijwel niets laten zien; toch weer een stap hogerop. Uw columnist snapt er geen sikkepit meer van.

Door Menno Pot

Een vriend van me was in 2010 op een verjaardagsfeest van spectaculaire Hollandse gewoonheid. Binnenkomende gasten feliciteerden de jarige en begonnen daarna aan een voorstelrondje langs de kamervullende kring stoelen, bij elke stoel een hand schuddend onder het mechanisch balken van hun voornaam en een welgemeend "feelsteert", om daarna hun achterwerk te parkeren op een nog lege stoel en daar de hele avond te blijven zitten.

Eén van de mensen in de kring was de toenmalige Ajax-trainer Martin Jol.

Vooral de mannelijke bezoekers van het feest waren nogal onder de indruk van die grote Haagse achterneef van Tony Soprano, die vriendelijk doch minzaam voor zich uit zat te glimmen met een pijpje pils in de hand. Ik stel me voor dat Jol op gezette tijden zachtjes een boer liet ontsnappen via de mondhoek - en dan tevreden gromde: "Zo."

De enige min of meer sappige Ajax-mededeling die Jol prijsgaf, was dat hij Miralem Sulejmani, een erfstuk uit de boedel van zijn voorganger Marco van Basten, een totale kluns vond. Die kon er echt geen fluit van.

Aldus Martin Jol.

Brandhout

Nu hoeven we het beoordelingsvermogen van Martin Jol natuurlijk niet heel serieus te nemen. De man dacht dat het een goed idee was om Thimothée Atouba en Teemu Tainio naar Ajax te halen en was daarnaast niet te beroerd om een bosje gesorteerd brandhout van zijn vriend Mino Raiola over te nemen (Kerlon, Zé Eduardo, Mido).

Het is vooral veelzeggend dat de verjaardagsgasten het maar een teleurstellend kruimeltje Ajax-info vonden. Sulejmani een kluns die niet kan voetballen… Dat was een waarheid als een koe. Had Jol niets spannenders te melden?

Diezelfde Sulejmani heeft nu tot de zomer van 2018 getekend bij Benfica, lees ik. Vijf jaar bij een club die dit jaar de Europa League-finale speelde. Sulejmani gaat een stapje hogerop. Het schijnt dat VfL Wolfsburg (!), Besiktas (!), Everton (!) en Borussia Mönchengladbach (!) hem ook graag wilden.

Soms snap ik de wereld niet.

Wanneer je met pseudokenners een boom opzet over de grootste Ajax-miskoop ooit, begint men meestal over Ivan Gabrich, de Argentijnse spits die altijd zou blijven staan, maar dat 'blijven staan' helaas wel heel erg letterlijk nam.

Eigenlijk, wanneer je transfersom en eerder vertoond spelniveau meeneemt in de overwegingen, is Miralem Sulejmani misschien wel de grootste Ajax-miskoop.

Hij schijnt uiteindelijk 103 competitieduels voor de club gespeeld te hebben, wat maar weer eens aantoont dat ondergetekende seizoenkaarthouder kennelijk te veel ouwehoert en te weinig naar de wedstrijd kijkt, want ik kan me er amper drie herinneren waarin 'Mickey' een paar glimpjes liet zien van hetgeen waartoe hij door zijn grote adoptievader Marco van Basten in staat werd geacht.

Dat zou dus neerkomen op honderd wedstrijden waarin hij dat níet liet zien. Laten we het daarop houden, om poëtische redenen, omdat het zo'n mooi rond getal is: honderd keer onzichtbaar.

Ontzetting

Ik herinner me hoe men bij Ajax bezwoer dat Sulejmani even tijd nodig had. Dat hij nog jong was en gebukt ging onder zijn prijskaartje. Gestaag nam de ontzetting toe: o God, het zit er gewoon niet in, hoe leggen we dit uit? Deze jongen speelt soms aardig en soms zelfs goed, maar in een normale transfersom voor deze speler had de komma een plaatsje verder naar links gestaan.

Werkelijk profetische woorden over Miralem Sulejmani kwamen niet van Martin Jol, maar van een bevriende Heerenveen-supporter, Kor, die me meteen na het rondkomen van de transfer (9 juli 2008) een berichtje stuurde: "Wat een geld voor een kind van 19. Doet pas een jaartje mee, waarvan een halfjaar goed. Ajax zal het wel weten."

Daar zat 'm de kneep, achteraf: Ajax wist het dus niet. Ajax had geen idee. Sinds 9 juli 2008 beschouw ik Kor als het orakel van het Abe Lenstra Stadion.

Soms snap ik de wereld niet. Miralem Sulejmani zal wel de revelatie van Lissabon en de ster van Benfica worden.