Jong Oranje heeft woensdag de laatste groepswedstrijd op het EK onder-21 van Spanje met 3-0 verloren. De talenten van Nederland waren dankzij zeges op Duitsland en Rusland al verzekerd van een plek in de halve finales. Daarin treft het zaterdag Italië.

Bondscoach Cor Pot had tegen de verwachtingen in zijn basiselftal op alle elf posities gewijzigd tegen Spanje. Zijn collega Julen Lopetegui spaarde ook diverse basiskrachten, maar liet zijn sterspelers Thiago en Isco wel starten.

Onder aanvoering van de twee middenvelders domineerde Spanje het grote delen van het duel. Vanaf het eerste fluitsignaal hadden de Spanjaarden het beste van het spel. Na 25 minuten resulteerde dat in het eerste doelpunt.

Alvaro Morata tikte van dichtbij binnen op aangeven van Pablo Sarabia. Jong Oranje kreeg al snel de kans om iets terug te doen. Mike van der Hoorn kreeg de bal voor zijn voeten nadat een vrije trap van Memphis Depay van richting was veranderd. De centrale verdediger wist de snel uitgekomen David de Gea niet te passeren.

Even later was Spanje wel succesvol. Isco controleerde een prachtige pass van Iker Munain door het hart van de verdediging en stiftte de bal over Marco Bizot.

Depay

Na de rust lieten de Spanjaarden de touwtjes wat vieren en had Oranje wat meer balbezit. Depay was namens Nederland nog dicht bij een doelpunt, maar zijn schitterende vrije trap spatte uiteen op de lat.

Ook Spanje liet de tweede helft aanvallend van zich horen. Bizot hield invaller Alvaro Vasquez van scoren af en Jordy Clasie hield een bal vlak voor de lijn tegen.

Jong Oranje kreeg vlak voor tijd nog een dot van een kans op de eretreffer. Invaller Adam Maher zag zijn schot gepareerd worden door De Gea en Danny Hoesen raakte in de rebound de lat.

Een minuut later waren de Spanjaarden wel trefzeker. Vasquez scoorde op aangeven van Sarabia.

Door de nederlaag eindigt Jong Oranje als tweede in poule B met zes punten uit drie wedstrijden. Het treft zaterdag in de halve eindstrijd Italië, dat dinsdag de koppositie in Groep A veiligstelde. Spanje speelt tegen Noorwegen.

De andere wedstrid in groep B tussen Rusland en Duitsland eindigde in een 2-1 zege voor de Duitsers.