Bondscoach Cor Pot van Jong Oranje vervangt verrassend zijn gehele basisopstelling voor het EK-duel met Jong Spanje.

Nederland treedt in Petach Tikva dus met elf andere spelers aan dan in de voorgaande twee groepswedstrijden, terwijl Pot eerder had aangekondigd dat hij zijn team op slechts enkele plaatsen zou wijzigen.

Nieuwe basiskrachten Jordy Clasie, Leroy Fer, Florian Jozefzoon, Danny Hoesen en Memphis Depay kregen als invaller al speeltijd van Pot. Marco Bizot, Kelvin Leerdam, Mike van der Hoorn, Bram Nuytinck, Patrick van Aanholt en Tony Vilhena maken hun eerste minuten dit toernooi.

Pot zei voorafgaand aan de wedstrijd tegen SBS6 dat hij al enkele dagen wist dat hij zijn hele elftal zou wijzigen, hoewel hij eerder meldde dat hij maar drie spelers zou wisselen.

''We hebben er met de staf uitgebreid over gesproken. Ik doe dit vanwege medische gronden. Het kan zijn dat als je drie wedstrijden in zo'n korte tijd speelt, dat je in de vierde wedstrijd verval ziet. Ik heb gekozen voor deze optie en ik heb er vertrouwen in.''

Pot vond niet dat hij de media om de tuin had geleid. ''Nee, ik heb gisteren gewoon met dit elftal getraind. Dat was een openbare training waar de pers bij was. Maar jullie keken alleen maar naar de andere elf spelers."

De bondscoach van Jong Oranje gaf ook nog aan dat alle spelers die de eerste twee duels in actie kwamen ook tegen Jong Spanje hadden kunnen spelen. ''Ik vind het beter om het op deze manier op te lossen. Ik denk dat het een goede keuze is en het is een beloning naar de andere spelers toe.''

Spanje

Bij Jong Spanje staan nog vier spelers in de basis van het team dat Jong Duitsland versloeg in de tweede speelronde. Sterspelers Thiago en Isco zijn gewoon van de partij evenals doelman David De Gea en Iñigo Martinez. De andere zeven spelers in de basis zijn nieuw. Alvaro Morata heeft voor het eerst een basisplaats. Hij maakte tot nu toe alle doelpunten voor Spanje op het toernooi in Israël.

Zowel Nederland als Spanje is al zeker van een plek in de halve finales. Beide ploegen moeten onderling nog bepalen wie er bovenaan de groep eindigt. De winnaar van het duel ontloopt het sterke Italië, dat dinsdag de koppositie in Groep A veiligstelde, en treft Noorwegen in de halve finale.

Bij een gelijkspel verzekert Nederland zich van de winst in de groep. Het duel gaat om 18.00 uur van start.

De opstelling van Jong Oranje:
Bizot; Leerdam, Van der Hoorn, Nuytinck, Van Aanholt; Clasie, Fer, Vilhena; Jozefzoon, Hoesen, Depay.

Jong Spanje:
De Gea; Nacho, Martínez, Álvaro, Carvajal; Thiago, Camacho, Sarabia; Isco, Morata, Muniain.

Lees alles over het EK onder-21 op NUsport