De San Antonio Spurs hebben dinsdag de derde wedstrijd in de finale van de NBA tegen de Miami Heat overtuigend gewonnen en daardoor de stand in de best-of-seven-serie op 2-1 gebracht in hun voordeel.

De kampioen van de Western Conference won met liefst 113-77 in San Antonio, de op twee na hoogste uitslag ooit in de NBA Finals.

De Spurs namen afstand van de Heat in het derde kwart. Dankzij een sterke verdediging en effectieve aanvalspatronen ging de ploeg met 78-63 het laatste kwart in. In de slotfase kwam Miami er helemaal niet meer aan te pas.

Gary Neal van de Spurs speelde één van de beste wedstrijden in zijn carrière. Hij maakte 24 punten, waarvan zes driepunters. Danny Green raakte de bal nog beter van afstand: hij zorgde voor zeven driepunters, van de negen pogingen.

LeBron James speelde in de beginfase pover; hij raakte slechts twee op dertien schoten in de eerste 35 minuten. Daarna scoorde hij negen punten op rij, om te eindigen met vijftien punten. Dwyane Wade zorgde voor zestien punten en Mike Miller liet vijftien punten aantekenen namens de titelverdediger.

Coach Erik Spoelstra van de Heat was na afloop duidelijk over de nederlaag van zijn sterrenensemble. "We hebben gekregen wat we verdienden. Ze mochten schieten wanneer ze wilden en we hebben ze geen strobreed in de weg gelegd."

Parker

De vierde wedstrijd in deze serie wordt donderdag opnieuw in San Antonio gespeeld. 

Het is maar de vraag of de Spurs dan een beroep op sterspeler Tony Parker kunnen doen. Parker liep tijdens de wedstrijd een hamstringblessure op. Hij verliet in het derde kwart de wedstrijd om behandeld te worden en speelde in het vierde bedrijf maar twee minuten mee. Een MRI-scan moet duidelijkheid geven over de ernst van de blessure.

Clubs die op een 2-1 voorsprong komen in de NBA Finals winnen in meer dan negentig procent van de gevallen het kampioenschap.

Lees voor uitgebreide coverage van alle Amerikaanse sporten dagelijks www.usasports.nl en bekijk ESPN America, www.espnamerica.com.