Argentinië is er dinsdag nog niet in geslaagd zich te kwalificeren voor het WK. De tweevoudige wereldkampioen speelde in en tegen Ecuador met 1-1 gelijk.

Sergio Agüero opende de score in de derde minuut vanaf de strafschopstip en Segundo Castillo maakte na een kwartier de gelijkmaker.

Doordat Javier Mascherano vlak voor tijd van het veld werd gestuurd, beëindigde Argentinië het duel in ondertal. De rode kaart van Mascherano was bizar te noemen: terwijl hij op een brancard in een buggy van het veld werd gereden, trapte hij de bestuurder van het voertuig. (Bekijk de beelden)

"Ik heb een fout gemaakt. Het karretje reed te snel waardoor ik dacht dat ik ging vallen, maar dat rechtvaardigt mijn reactie niet'', aldus Mascherano na afloop.

Lionel Messi viel een kwartier voor tijd in. De aanvaller van FC Barcelona heeft wegens blessures de laatste tijd niet veel gespeeld en vreesde de hoogte waarop het duel werd afgewerkt: bijna drie kilometer boven zeeniveau.

Het is pas de eerste keer deze voorronde dat Ecuador in eigen huis punten laat liggen.

"We zijn er de laatste tijd aan gewend geraakt om gelijk te spelen. Het belangrijkste is echter dat we dicht bij een WK-ticket zijn", meldde Messi na afloop.

Colombia

Argentinië heeft een voorsprong van drie punten op Colombia, dat met 2-0 won van Peru. Falcao, uit een strafschop, en Teofilo Gutierrez verzorgden de Colombiaanse productie.

Ecuador bezet de derde plaats in de Zuid-Amerikaanse voorronde, voor Chili en Uruguay, dat een belangrijke 1-0 overwinning boekte bij Venezuela dankzij een treffer van Edinson Cavani.

De top vier plaatst zich rechtstreeks voor het WK, de nummer vijf speelt een play-off om een WK-ticket tegen de nummer vijf van de Aziatische voorronde.

Altidore

In de Noord- en Midden-Amerikaanse zone won de Verenigde Staten in eigen huis met 2-0 van Panama.

AZ-spits Jozy Altidore opende in de 36e minuut de score, zeven minuten na rust verdubbelde Eddie Johnson de marge.

Mexico kwam thuis tegen Costa Rica niet verder dan 0-0 en Honduras rekende voor eigen publiek met 2-0 af met Jamaica.

De eerste plaats in de finalepoule wordt ingenomen door de Verenigde Staten, dat tien punten heeft na vijf wedstrijden. Costa Rica staat tweede met acht punten, voor Mexico (acht punten met een duel meer gespeeld), Honduras (zeven punten), Panama (zes punten) en Jamaica (twee punten).

De top drie kwalificeert zich direct voor het WK, de nummer vier duelleert met Nieuw-Zeeland om een WK-ticket.