Denemarken heeft dinsdagavond in het WK-kwalificatietoernooi op eigen veld een flink pak slaag gekregen van het bescheiden Armenië.

De ploeg van bondscoach Morten Olsen ging in Kopenhagen met liefst 0-4 onderuit. Daarmee zijn de Deense WK-kansen in poule B, met Italië, Bulgarije en Tsjechië als concurrenten, aanzienlijk geslonken.

Voor de verrassende bezoekers kwam onder anderen Aras Özbiliz tot scoren. Hij speelde tot vorig jaar augustus bij Ajax. De 23-jarige aanvaller komt nu uit voor FK Koeban Krasnodar in de Russische competitie.

Bij het onherkenbare Denemarken kwamen onder anderen Christian Eriksen (Ajax), Dennis Rommedahl (komend seizoen RKC Waalwijk) en Andreas Bjelland (FC Twente) in actie. Lasse Schöne en Viktor Fischer (beiden Ajax) bleven op de bank.

"Dit is de zwartste dag in mijn voetballeven'', verzuchtte Olsen, die de Deense selectie al bijna dertien jaar onder zijn hoede heeft. "Het is onbegrijpelijk dat we niets beters konden laten zien dan dit. Maar het is honderd procent mijn schuld. Er ging van alles mis. Niemand kwam ook maar in de buurt van zijn topvorm. Ik heb helemaal geen zin in een analyse. Het was ronduit bedroevend."

Ibrahimovic

Zweden won wel, maar heeft verzuimd het doelsaldo in groep C van het WK-kwalificatietoernooi flink op te vijzelen. De ploeg van bondscoach Erik Hamrén nam voor eigen publiek in Solna tegen het zwakke team van de Faeröer genoegen met 2-0.

Beide treffers kwamen op naam van Zlatan Ibrahimovic. De spits van Paris SG bracht daarmee zijn totaal in de nationale ploeg op 41 goals, inmiddels goed voor de derde plaats op de topscorersranglijst aller tijden van het Scandinavische land.

Ola Toivonen (PSV) werd als basisspeler in de 83e minuut gewisseld bij de thuisploeg, die op elf punten uit zes duels kwam, evenveel als Oostenrijk en Ierland. Andreas Granqvist, oud-speler van FC Groningen, kreeg na tachtig minuten rood.

Koploper Duitsland heeft een voorsprong van vijf punten op het achtervolgende trio. De Faeröer bleef op nul punten staan.

Finland

In groep I speelden Wit-Rusland en Finland in Homyel gelijk: 1-1. Via Teemu Pukki kwamen de bezoekers op 0-1, maar vijf minuten voor tijd maakte Dmitri Verkhovtsov gelijk.

Bij Finland waren er basisplaatsen voor Ajacied en aanvoerder Niklas Moisander, VVV-keeper Niki Mäenpää, oud-Ajacied Petri Pasanen en Tim Sparv, die de afgelopen seizoenen uitkwam voor FC Groningen.

In de stand veranderde er niks. Finland blijft derde, nu met zes punten. Wit Rusland heeft vier punten is vijfde en laatste. Koploper Spanje heef elf punten.