Misschien is hij van nature extravert. Misschien wil hij laten zien: ik ben er ook nog. Bram Nuytinck trekt tijdens de trainingen van Jong Oranje in verbale zin de meeste aandacht naar zich toe.

Door Daan Smink

Na een doelpunt schalt zijn 'Golazoooooo!' over het trainingsveld in Tel Aviv. Na een misser hoor je hem roepen: "Daar baal ik van man!"

Maandagavond loopt hij tegen het einde van de training ineens hoofdschuddend te trekkebenen. Onder de aanwezige verslaggevers ontstaat wat discussie of Nuytinck echt last van een blessure heeft, of slechts gezichtsverlies probeert te voorkomen nadat hij voorbij is gedribbeld door Memphis Depay. Een antwoord krijgen we niet, al maakt hij de training zonder verdere problemen vol.

Alle reservespelers van Jong Oranje lijken zich, weliswaar met een voor zich sprekende tegenzin, te schikken in hun rol. Dat heeft bondscoach Cor Pot voorlopig goed voor elkaar.

Ach, Nuytinck zorgt in elk geval voor wat reuring. Dat is wat anders dan ontploffingsgevaar. En wat wil je ook? Hij stapte vorig jaar zomer over van NEC naar Anderlecht en beleefde er een topseizoen door als basisspeler direct Belgisch kampioen te worden. Bovendien was hij tijdens de succesvolle kwalificatiecampagne van Jong Oranje nog aanvoerder.

De entree van een rits A-internationals kostte de 23-jarige verdediger zijn plek. Bruno Martins Indi, die nu de positie links centraal in de verdediging inneemt, is twee jaar jonger. Net zoals zijn kompaan Stefan de Vrij. Dat maakt het extra pijnlijk voor Nuytinck, hoe talentvol die andere twee ook zijn.

Hoop

Even was er deze week weer hoop voor de man uit Malden. Doordat Jong Oranje al zeker is van een plek in de halve finales, zou Pot woensdag zijn 'B-elftal' kunnen opstellen tegen Jong Spanje. Maar dat is vermoedelijk niet de B van Bram. Want de bondscoach kiest ervoor zijn team op slechts twee of drie posities te wijzigen. En normaal gesproken niet op een plek waarvoor Nuytinck in aanmerking komt.

Het is zodoende niet ondenkbaar dat Nederland de titel pakt zonder dat Nuytinck een minuut in actie is gekomen. Dat laatste moet hij er dan maar niet bij zeggen als hij later aan zijn kleinkinderen vertelt dat hij Europees kampioen is geworden. Nog even volhouden, Bram.