Peter Sagan heeft maandag de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen.

De Slowaak was de snelste van een kopgroep van vier renners, die in de natte slotfase van de 203 kilometer lange etappe van Montreux naar Meiringen was ontsnapt.

De Zwitser Mathias Frank maakte deel uit van dat kopgroepje en de renner van BMC nam de leiderstrui over van de Australiër Cameron Meyer.

De Portugees Rui Costa en de Tsjech Roman Kreuziger waren de andere twee in het vluchtgroepje, dat zich op de slotklim van twaalf kilometer had gevormd.

Zij waren aan de finish niet opgewassen tegen de sprintkracht van Sagan, maar deden wel goede zaken voor het algemeen klassement. Kreuziger (Team Saxo) is tweede op 25 seconden van Frank, Costa, vorig jaar winnaar van de ronde, staat derde op 0.35.

Mollema

Bauke Mollema, zondag winnaar van de tweede etappe, deed verwoede pogingen tijdwinst te boeken. De kopman van Blanco arriveerde als vijfde, in zijn eentje en 39 seconden na Sagan.

In het algemeen klassement klom de Groninger naar de zesde plaats, op 1.08 minuut van Frank. Mollema pakte wel de puntentrui.

"Het verschil met de nummer één in het klassement is gegroeid en groter dan ik had gehoopt'', mopperde Mollema na de koers.

"Ik begon iets te ver van achteren aan de afdaling. Dat kwam mede door een val van Michele Scarponi. Ik ging voluit naar beneden, maar ik kreeg de kopgroep niet te pakken. Jammer, want elke seconde telt in deze ronde.''

Hesjedal

Ryder Hesjedal had minder geluk. De Canadees kwam tijdens de derde etappe hard ten val.

De renner van Garmin-Sharp hield aan zijn val meerdere kneuzingen en schaafwonden over. Dat maakte zijn team bekend. De Canadees liep verwondingen op aan zijn pols, knie, heup, schouder en elleboog. Bij de eerste scans zijn geen breuken aan het licht gekomen.

Omdat Hesjedal deels met zijn hoofd en nek het asfalt raakte, werd in eerste instantie ook gedacht aan een hersenschudding. Die vrees lijkt echter ongegrond. Wel moet hij ter observatie in het ziekenhuis blijven.

Hesjedal reed de Ronde van Zwitserland ter voorbereiding op de Tour de France. Welke gevolgen zijn val heeft voor zijn deelname in Frankrijk is vooralsnog niet duidelijk.

Hesjedal liet tijdens de eerste twee etappes in Zwitserland zien in vorm te zijn. Hij stond tweede in het klassement op drie seconden van leider Cameron Meyer.

De Canadees schreef in 2012 de Giro d'Italia op zijn naam. Dit jaar probeerde hij zijn titel te verdedigen, maar hij moest na de twaalfde etappe ziek opgeven.