Pierre Rolland had zondag eigenlijk niet van start mogen gaan in de slotetappe van het Critérium du Dauphiné.

Dat bericht de Franse krant L'Equipe. Volgens de regels van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, had Rollands ploeg Europcar hem uit de koers moeten halen omdat hij een tekort aan cortisol in zijn bloed had.

De maatregel is ingesteld om de gezondheid van renners te beschermen. Rolland staakte zondag in de beginfase van de slotrit de strijd, volgens Europcar  vanwege een ontsteking in zijn achillespees.

AG2R hield zich onlangs wél aan de MPCC-regels: de Franse ploeg schorste zichzelf voor de Dauphiné omdat er in een half jaar tijd twee renners positief hebben getest.

Het lage gehalte cortisol van Rolland betekent niet dat hij doping heeft gebruikt.

Controle

Volgens Jean-René Bernaudeau, de teammanager van Europcar, heeft zijn ploeg niet de regels geschonden. "We controleerden hem om 6.45 uur 's morgens. Normaal duurt het even voor we een betrouwbaar resultaat krijgen. Dit was dit keer niet mogelijk vanwege de vroege start."

De 26-jarige Rolland won in 2011 het jongerenklassement in de Ronde van Frankrijk. In datzelfde jaar zegevierde hij in de etappe met aankomst op de Alpe d’Huez.