OSLO - De verwachtingen over hen zijn hooggespannen, stelt Dick Advocaat, want beiden zijn spitsen van 'wereldniveau'. Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooy vormen op papier misschien wel het beste aanvalskoppel van Europa. Volgens Oranje's bondscoach moeten ze niettemin meer laten zien dan ze tot nu toe deden. Maar is die kritiek wel terecht?

Dertien wedstrijden speelden ze samen tot nu toe, Kluivert en Van Nistelrooy, maar daarin werd een van beiden of gewisseld of viel later in. In totaal speelden ze slechts 578 minuten samen. De voornaamste reden: Van Nistelrooy was lang uitgeschakeld door een knieblessure en -operatie. Toch kwamen ze samen tot tien doelpunten, voorwaar geen slecht gemiddelde.

In de oefenwedstrijd van woensdag in Oslo tegen Noorwegen gaat de meeste aandacht uit naar Kluivert en Van Nistelrooy, die als diepste spits zal fungeren. Het is de laatste test voor het begin van de EK-kwalificatiereeks, de thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland op zaterdag 7 september.

Goudhaantjes

Advocaat vindt dat zijn goudhaantjes slagvaardiger moeten worden. Hij zal daarmee onder meer bedoelen dat zij in de mislukte WK-kwalificatie onder Louis van Gaal het verschil niet konden maken toen het er echt om ging. Spitsen worden beoordeeld op doelpunten in grote wedstrijden. In de cruciale (verloren) wedstrijd tegen Ierland faalden Kluivert en Van Nistelrooy. Onder Van Gaal speelde Kluivert bovendien vaak vanaf het middenveld.

"Wij moeten het nu waarmaken", zegt Van The Man, Van Nistelrooys bijnaam bij zijn club Manchester United. "We maken een nieuwe start en dat voelt lekker." Kluivert: "Wij kunnen het verschil maken, dat willen we ook dolgraag. We moeten het nu laten zien. De verwachtingen zijn terecht. We spelen beiden in de top."

Droomseizoen

Van Nistelrooy beleefde een droomseizoen in Engeland en scoorde wekelijks. Kluivert kende zelf ook een goed jaar bij FC Barcelona. In 1998, onder Frank Rijkaard, speelden ze (een helft) in de oefeninterland tegen Duitsland de sterren van de hemel. Een nieuw droomduo leek geboren. Totdat die nare blessure Van Nistelrooy belemmerde in zijn weg naar de top.

"We kunnen heel goed samenspelen, dat hebben we wel bewezen", stelt Kluivert. "Maar veel mensen weten niet dat we dus niet zo vaak samen hebben gespeeld. Je bent een goed koppel als je vaak met elkaar speelt, dan krijg je een goede wisselwerking en continuïteit."