Samuel Sanchez heeft zaterdag de zevende etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen.

De Spanjaard van Euskaltel klopte in de eindsprint in de bergrit naar Superdévoluy zijn Deense vluchtmakker Jakob Fuglsang.

In de schaduw van dat tweetal reed Stef Clement een uitstekende etappe.

De renner van Blanco eindigde in de groep der favorieten en steeg dankzij zijn vijfde plek in de daguitslag naar de zevende plaats in het klassement. Daarin is de Brit Christopher Froome van Team Sky nog steeds de leider.

Het peloton kreeg op papier de zwaarste rit van de Dauphiné voor de wielen. Onder meer de befaamde Alpe d'Huez moest beklommen worden, maar die col zat te vroeg in de etappe om beslissend te zijn.

Een groep van een man of negentien was vlak daarvoor ontsnapt, met daarin onder anderen de Belg Jurgen Van den Broeck en de Fransman Sylvain Chavanel. Zij werden allen echter ruim voor de meet gepakt.

Voorlaatste klim

In de slotkilometers van de voorlaatste klim gingen Sanchez en Fuglsang er vandoor. Zij bleven uiteindelijk tot aan de finish voorop, waarna Sanchez naar zijn eerste zege van het seizoen sprintte.

Op vijftien seconden achterstand eindigde de Australiër Richie Porte als derde. De groep met Froome en Clement zat daar een seconde achter. Laurens ten Dam verloor ruim een halve minuut op zijn rivalen.

De Dauphiné eindigt zondag met een rit over 155 kilometer, met aankomst bergop in Risoul.