Joost Luiten heeft na de tweede ronde van het Lyoness Open de leiding in het klassement gegrepen.

Bekijk de samenvatting van de tweede dag van de Lyoness Open

De Nederlandse golfer ging vrijdag op de baan in het Oostenrijkse Atzenbrugg rond in 68 slagen (vier onder par) en nam daarmee de koppositie in het toernooi op de Europese Tour over van de Engelsman Tom Lewis.

Luiten staat op een score van 133 slagen, één minder dan de Britten Paul Waring en Callum Macaulay en de Spanjaard Eduardo de la Riva.

Ook Robert-Jan Derksen haalde de cut in Oostenrijk, al was dat ternauwernood. De routinier deed dat namelijk met een birdie op de achttiende hole. Maarten Lafeber, de derde Nederlander in het toernooi, verbeterde zich wel ten opzichte van donderdag, maar kwam één slag tekort om verder te mogen.

''Ik heb niet zo veel birdie-putts gemaakt als donderdag, maar ik ben hier heel blij mee'', zei de 27-jarige Luiten. ''Op deze baan weet je dat je een paar bogeys maakt, maar er liggen ook voldoende kansen op birdies. Je moet rustig blijven en dat heb ik vandaag goed gedaan.''

Luiten had ook nog een pluim voor de greenkeepers. ''De baan ligt er prima bij. Er is veel regen op gevallen, maar desondanks zijn dit de beste greens waar we dit jaar op gespeeld hebben. Ze hebben hier uitstekend hun best gedaan.''