Rafael Nadal heeft vrijdag voor de achtste keer de finale bereikt van Roland Garros. De Spanjaard treft zondag zijn landgenoot David Ferrer.

De Spanjaard was in vijf sets te sterk voor nummer één van de wereld Novak Djokovic: 6-4, 3-6, 6-1, 6-7 (3) en 9-7.

De zevenvoudig winnaar in Parijs benutte na ruim vier en een half uur spelen zijn eerste matchpoint.

Nadal neemt het zondag in de eindstrijd op tegen de winnaar van het duel tussen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga en de Spanjaard David Ferrer.

Sterk begin

Nadal begon sterk aan het duel op court Philippe Chatrier. De Spanjaard kreeg zijn eerste breakkansen bij 3-3.

De eerste twee kon Djokovic nog wegwerken door sterk serveerwerk, maar bij de derde kans sloeg de Spanjaard toe. Nadal kende vervolgens weinig problemen in zijn servicegames en trok de eerste set naar zich toe met 6-4.

Het tweede bedrijf begon volgens hetzelfde scenario. De Spaanse titelverdediger haalde eenvoudig zijn servicegames binnen, waar Djokovic duidelijk meer moeite had tijdens zijn opslagbeurten. Door een mislukt dropshot van de Serviër op breakpoint bij 2-2 kwam Nadal opnieuw een break voor.

Djokovic kreeg een game later zijn eerste kansen om door de service van de Spanjaard te gaan. Een backhand net naast de lijn van Nadal zorgde ervoor dat de stand weer in evenwicht was.

Kanteling

Die break betekende een kanteling van het duel. Djokovic ging beter spelen en brak opnieuw door de service van de Spanjaard bij 4-3. Hij serveerde vervolgens eenvoudig de set uit en bracht de stand op 1-1 in sets.

Nadal herpakte zich snel na het setverlies. Na een eenvoudig gewonnen servicegame ging de Spanjaard in de derde set direct door de service van Djokovic. De Serviër was zijn vorm daarna volledig kwijt. Hij maakte veel fouten en wist in het vervolg van de set nog maar één game te winnen: 6-1.

In de vierde set werd het weer een gelijk opgaande strijd. Nadal kwam twee keer een break voor en mocht bij 6-5 zelfs voor de wedstrijd serveren, maar kon die voorsprong niet vasthouden. Een tiebreak moest de beslissing brengen. Daarin trok Djokovic door twee minibreaks aan het langste eind met 7-3.

Smash

Djokovic hield zijn hoge niveau vast aan het begin van de vijfde set en ging direct door de service van Nadal. De partij kantelde daarna wederom bij de stand van 4-3. Djokovic leek de game binnen te halen door een makkelijke smash, maar de Serviër raakte daarbij per ongeluk het net aan, waardoor het punt naar de Spanjaard ging. Nadal wist mede daardoor terug te breken.

Een zenuwslopend gevecht volgde. Uiteindelijk plaatste Nadal bij 8-7 de break waarmee hij de partij besliste.

De winst van Nadal betekende zijn vijfde overwinning tegen Djokovic op Roland Garros. De Spanjaard won in totaal twintig van de 35 onderlinge duels met de Serviër.

Nadal kan zondag de eerste tennisser worden die één Grand Slam-toernooi acht keer op zijn naam schrijft.