Het Nederlands elftal heeft vrijdag de oefenwedstrijd tegen Indonesië met 3-0 gewonnen. Siem de Jong scoorde na rust twee keer. Arjen Robben tekende in de slotfase voor de derde treffer.

Bondscoach Louis van Gaal stuurde Oranje in Jakarta met drie debutanten het veld in. Jasper Cillessen kreeg de voorkeur boven Michel Vorm en Kenneth Vermeer. Miquel Nelom begon als linksback en op het middenveld had Van Gaal een plaatsje ingeruimd voor Jens Toornstra.

Oranje leek al in de eerste minuut op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Wesley Sneijder, die zijn aanvoerdersband moest afstaan aan Robin van Persie, werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel. Het Nederlands elftal had vervolgens moeite om meer kansen af te dwingen.

Pas na een half uur spelen was Van Persie dicht bij een treffer. Hij kopte een voorzet van Daryl Janmaat over. Jeremain Lens had op dat moment al geblesseerd het veld verlaten. Arjen Robben, die in de voorbereiding kampte met een lichte blessure, kwam na veertien minuten voor de PSV’er in het veld.

Nog voor rust was Van Persie opnieuw twee keer kansrijk. Eerst schoot hij vanaf de linkerkant over op aangeven van Sneijder en in de blessuretijd van de eerste helft zette debutant Jens Toornstra de spits van Manchester United vrij voor het doel. Van Persie schoot echter op de voeten van de doelman waardoor beide ploegen met 0-0 de rust in gingen.

De Jong

In de rust wisselde bondscoach Louis van Gaal Van Persie voor Ricky van Wolfswinkel, die daarmee bijna drie jaar na zijn debuut tegen Oekraïne weer eens speelminuten kreeg in Oranje. Siem de Jong verving Sneijder en Vermeer kwam in het veld voor Cillessen. De aanvoerdersband ging om de arm van Arjen Robben, voor het eerst in zijn interlandloopbaan.

Invaller De Jong bewees twaalf minuten na rust zijn waarde voor Oranje. De voorzet kwam vanaf de rechterkant van Ruben Schaken, waarna de aanvoerder van Ajax binnenkopte. Het was de eerste treffer van De Jong in drie interlands.

Door de voorsprong van Oranje was het verzet van Indonesië gebroken en dat leidde tot veel meer kansen. De Jong was kort na zijn treffer nog twee keer gevaarlijk. Hij schoot over en zag een inzet gestopt worden door doelman Hermansyah. Ook Robben zijn schot werd gekeerd.

Overtuigend

Na 67 minuten verdubbelde Oranje de voorsprong en opnieuw was De Jong met het hoofd de doelpuntenmaker. Hij kopte een voorzet van Robben binnen, nadat Schaken de bal had doorgekopt. Dwight Tiendalli was op dat moment net als vierde debutant in de ploeg gekomen.

Een kwartier voor tijd was Indonesië gevaarlijk. Invaller Andik Vermansyah troefde Jens Toornstra af bij de zijlijn. De inzet van de Indonesiër werd door Vermeer over getikt.

In de slotfase van de wedstrijd maakte Arjen Robben er nog 3-0 van. Hij rondde overtuigend af na een individuele actie.

Dinsdag oefent Oranje nog in Peking tegen China.

Lees alles over het Nederlands elftal op NUsport