Thomas Voeckler heeft vrijdag de zesde etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Fransman van Europcar was de snelste van een kopgroep van vier.

Het is Voecklers eerste overwinning van 2013. De Fransman lijkt goed in vorm voor de Ronde van Frankrijk die eind deze maand begint.

De Spanjaard Jesus Herrada finishte als tweede, voor de Belg Kevin Seeldraeyers en de Rus Egor Silin. De laatste twee renners koersen beiden voor Astana.

De leiderstrui van Chris Froome kwam niet in gevaar. De Brit finishte op zo'n driekwart minuut van Voeckler veilig in het uitgedunde peloton.

De etappe telde 143 kilometer en voerde het peloton, onder warme omstandigheden, van La Léchère naar Grenoble. Nadat het peloton lang gesloten bleef, kregen Assan Bazajev, Juan Antonio Flecha van Vacansoleil-DCM en Bartosz Huzarski na een uur de ruimte.

De kopgroep dijde vervolgens snel uit op het geaccidenteerde terrein: op de Col du Barioz sloten onder anderen Voeckler en Thomas De Gendt aan bij de leiders. De Gendt loste zijn ploeggenoot Flecha af van voren, voor de Spanjaard lag het tempo te hoog. Met Seeldraeyers en Silin was Astana goed vertegenwoordigd in de kopgroep.

Hoog tempo

Doordat het peloton jacht maakte, konden de avonturiers het zich geen moment permitteren om gas terug te nemen. De grote groep zou de vluchters echter niet inrekenen.

Het hoge tempo zorgde wel voor een breuk vooraan: alleen Voeckler, Herrada, Silin en Seeldraeyers bleven over. De renners van Astana konden ondanks het numerieke voordeel het karwei niet afmaken en legden het af tegen de lepe Fransman.

Zaterdag volgt een serieuze bergrit met onder meer de beklimming van de Alpe d’Huez in de beginfase. Het Critérium du Dauphiné eindigt zondag.