De Internationale wielrenunie heeft de 23-jarige Rus Nikita Novikov voorlopig geschorst vanwege een positieve dopingtest. De renner is in dienst van de Nederlandse ploeg Vacansoleil-DCM.

De UCI liet vrijdagochtend in een persbericht weten dat bij Novikov op 17 mei de stof Hydroxy-ostarine/O-dephenyl-ostarin werd aangetroffen. Het betrof een out-of-competition controle.

In afwachting van het resultaat van de B-staal mag de renner voorlopig niet koersen.

"Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat wij hier als team kapot van zijn. Als ploeg probeer je de renners een zo veilig mogelijke omgeving te geven met goede begeleiding en dan is het bijzonder teleurstellend dat een renner, zoals nu blijkt, waarschijnlijk toch iets fout heeft gedaan", aldus team manager Daan Luijkx, die nog op zoek is naar een sponsor voor het nieuwe seizoen.

Weg omhoog

Volgens Luijkx heeft Novikov ontkend een verboden middel te hebben gebruikt. Luijkx: "Toen ik de renner gisteravond zelf sprak, nadat de UCI ons op de hoogte stelde, gaf hij aan dat hij geen idee had hoe de stof in zijn lichaam is gekomen."

De manager is van mening dat de sport ondanks deze positieve test wel de weg omhoog heeft ingezet. "Dat geloof ik echt, het spijt me voor de sport dat dit moet gebeuren maar het is goed dat er mogelijke misstanden worden opgespoord."

Novikov concentreerde zich aan het begin van zijn loopbaan vooral op de baan. Hij won als junior medailles op de EK en WK. Hij behaalde de wereldtitel op de puntenkoers. Maar won als junior ook brons op de individuele tijdrit bij de WK op de weg. In 2008 ging hij zich meer toeleggen op de weg en ging fietsen voor Katoesja. 

Hij won twee etappes en het eindklassement in de Ronde van Slowakije en de proloog en eindklassement in de Tour des Pays de Savoie, allen in 2011. Sinds zijn komst bij Vacansoleil kon hij nog geen aansprekende resultaten boeken.

Ricco

Het is niet voor het eerst dat een renner  van Vacansoleil in opspraak komt. De Italiaan Riccardo Ricco werd in 2012 voor een periode van twaalf jaar geschorst nadat hij voor de tweede keer in zijn carrière betrapt werd op het gebruik van doping.

In 2011 trok de ploeg de Spanjaard Ezequiel Mosquera aan. Niet veel later werd bekend dat de nummer twee van de voorafgaande Vuelta onderdeel was van een dopingonderzoek. Mosquera heeft nooit gereden voor Vacansoleil.