San Antonio Spurs heeft de eerste wedstrijd in de finale van de NBA in winst omgezet. De ploeg van coach Gregg Popovich won donderdag met 92-88 van Miami Heat.

De Spurs maakten in het laatste kwart het verschil; daarvoor had Miami vaak de leiding in handen.

Met 21 punten was Tony Parker het meest productief aan de zijde van San Antonio. In de slotfase forceerde hij de beslissing met een fraaie actie. Tim Duncan zorgde voor twintig punten en Manu Ginobili maakte dertien punten voor de ploeg die jaagt op zijn vijfde titel in de NBA.

LeBron James noteerde achttien punten, achttien rebounds en tien assists voor Miami, maar hij benutte slechts zeven van zijn zestien schotpogingen.

Door hun eenvoudige zege op de Memphis Grizzlies in de finale van de Western Conference hadden de Spurs ruim een week geen wedstrijd gespeeld. Heat daarentegen rekende pas maandag af met de Indiana Pacers in de eindstrijd van de Eastern Conference.

Geluk

De tweede wedstrijd in de finale wordt zondag afgewerkt, net als donderdag in Miami. "We hebben veel geluk gehad. Het leek er een paar keer op dat hij de bal zou verspelen, maar hij bleef er voor vechten", aldus Popovich over de actie van Parker in de slotfase.

Het is de vierde keer in het tijdperk van de zogeheten 'Big Three' (James, Dwyane Wade, Chris Bosh) dat de Heat een eerste duel in een play-offserie verliezen. De vorige keren wonnen ze de reeks telkens met 4-1, waaronder de NBA-finale van vorig jaar tegen Oklahoma City Thunder.

"In het vierde kwart was onze aanval niet bepaald effectief. Dat is pijnlijk. Maar we moeten ons herpakken om klaar te zijn voor de tweede wedstrijd'', zei coach Erik Spoelstra van de Heat.