Jurgen van den Broeck wijt zijn zwakke optreden in het Critérium du Dauphiné aan ziekte.

De Belg reed woensdag al een zwakke tijdrit en zakte donderdag in de vijfde etappe volledig door het ijs door bijna tien minuten na ritwinaar Chris Froome over de streep te komen in de bergetappe.

"Ziekte blijkt de oorzaak van van de zeer slechte prestatie van vandaag en ook oorzaak van slechte tijdrit gisteren.. Totaal geen kracht!", liet de kopman van Lotto-Belisol op Twitter weten.

In de hoop op tijd fit te zijn, om een rol van betekenis te kunnen spelen in het klassement van de Tour de France, die over ruim drie weken van start gaat, heeft Van den Broeck gelijk maatregelen getroffen.

"Meteen gestart met antibiotica in de hoop dat het zeer snel is opgelost! Zeer jammer, want ik had graag iets laten zien deze week", schrijft de renner die de Ronde van Frankrijk in 2010 en 2012 als vierde afsloot.

'Rustig blijven'

De ploegleider van Lotto-Belisol, Herman Frison, voelde het zwakke optreden van Van den Broeck al aankomen."Ik weet hoe Jurgen in elkaar steekt. Als hij ook maar iets kleins mankeert, kan hij niet voort. Voor de rit zei Jurgen aan de ploegdokter dat hij keelpijn had. Nu blijkt dat hij een keelontsteking heeft", zegt hij tegenover Sporza.

Desondanks raakt Frison vooralsnog niet in paniek. "Ik hoop dat drie dagen antibiotica volstaan. Daarna gaan we gewoon verder. We moeten rustig blijven. Dit kan ons drie of vier dagen kosten in de voorbereiding van de Tour. Maar dat is geen probleem. Dit mag niet voor twijfel zorgen. Wij hebben het volste vertrouwen in hem."

Lees alles over wielrennen op NUsport