Mercedes GP wil graag openheid van zaken geven over de omstreden bandentest die de Formule 1 de afgelopen weken in zijn greep houdt.

De Duitse renstal zal om die reden voor het tribunaal van de internationale autosportfederatie FIA ''alle feiten van de Pirelli-test op tafel leggen op een open en transparante wijze'', verklaarde het team donderdag.

De FIA besloot woensdag Mercedes ter verantwoording te roepen voor de geheime bandentest van 1000 kilometer, die het team half mei in Barcelona op uitnodiging van Pirelli uitvoerde met de bolide van dit seizoen.

Volgens de concurrenten Red Bull en Ferrari is dit tegen de regels. Kort na die test won Mercedes-coureur Nico Rosberg de Grand Prix van Monaco. Het tribunaal kan in het ergste geval Rosberg die zege ontnemen.

Volgens de regels is het verboden gedurende het seizoen te testen met een bolide van dit seizoen, maar is het bandenleverancier Pirelli wel toegestaan extra te testen met zijn rubber. Mits die kans aan alle teams wordt geboden en er geen auto van het lopende seizoen wordt gebruikt.

Ferrari vrijuit

Om die reden ging Ferrari, dat in april een vergelijkbare test over duizend kilometer deed, vrijuit. De Italianen gebruikte de wagen uit 2011 en bovendien zat er een testrijder achter het stuur.

Mercedes voerde de test in Barcelona uit met de wedstrijdrijders Lewis Hamilton en Rosberg in de bolide van 2013. ''Maar het was echt een door Pirelli gedicteerde test'', zei Rosberg.

''Zij bepaalden alles en wij voerden slechts hun opdrachten uit. We hadden niets in te brengen en hebben er dus ook niets van geleerd.'' Directeur Paul Hembéry van Pirelli bevestigde die lezing.