Chris Froome heeft donderdag de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven.

De renner van Team Sky bleek na 139 kilometer de sterkste in de bergetappe met aankomst in Valmorel. Hij neemt en passant de leiderstrui over van Rohan Dennis.

Froome achterhaalde in de slotfase Matthew Busche, de laatste overlever van een vroege vlucht. Ook Alberto Contador stak de Amerikaan nog voorbij. De tweevoudige Tourwinnaar gaf vier seconden toe op Froome. Busche finishte nog als derde, in het wiel van Contador.

Laurens ten Dam ging lang mee met de favorieten en finishte uiteindelijk als twaalfde, op zo'n halve minuut.

In het klassement heeft Froome nu een voorsprong van 52 seconden op zijn ploeggenoot Richie Porte en 54 seconden op Dennis. Michael Rogers is de derde Australiër in de top vier.

Omvangrijke kopgroep

Tijdens de relatief vlakke aanloopfase ontstond een kopgroep van liefst vijftien renners met onder anderen de Nederlanders Bert-Jan Lindeman (Vacansoleil-DCM) en Tom-Jelte Slagter (Blanco).

De avonturiers vergaarden een maximale voorsprong van iets meer dan vijf minuten. In het peloton bepaalden Garmin-Sharp, de ploeg van Dennis, Movistar en Katoesja het tempo. Eerst controleerden zij het verschil en daarna brachten ze de achterstand snel terug: aan de voet van de slotklim hadden de leiders nog maar een bonus van iets meer dan twee minuten.

Zowel in het peloton als vooraan werd het kaf al snel van het koren gescheiden. Tim Wellens schudde in de kopgroep al zijn medevluchters één voor één van zich af. De jonge Belg hield zijn ritme echter niet vast en Busche reed hem op vier kilometer van de meet voorbij.

De eerste grote naam die in de snel uitgedunde groep der favorieten de knuppel in het hoenderhok gooide, was Alejandro Valverde. De Spanjaard kreeg geen ruimte, maar mede door zijn versnelling moest Dennis lossen na ruim tien kilometer klimmen.

Attent

In de slotfase slonk de voorsprong van Busche als sneeuw voor de zon na een versnelling van Contador. Froome reageerde attent op de aanval van de Spanjaard en sloeg in de slotfase toe.

De etappe van vrijdag voert het peloton in een geaccidenteerde rit van La Léchère naar Grenoble en de dag daarop moeten de renners in de beginfase over de mythische Alpe d’Huez. Het Critérium du Dauphiné duurt tot en met zondag.