PORTO - Een helft lang leek het erop, maar na rust werd zondagavond pijnlijk duidelijk dat Denemarken de ploeg niet was die Tsjechië op dit Europees kampioenschap voetbal kon stuiten. Na een Deens overwicht en 0-0 bij rust sloegen de Tsjechen in het tweede bedrijf genadeloos toe: 3-0. Tsjechië speelt daarom donderdag de halve finale tegen Griekenland.


Jan Koller opent de score voor Tsjechië

Denemarken toonde zich in het Dragaostadion in Porto bij aanvang niet geïmponeerd door de wetenschap dat Tsjechië als enige land dit toernooi alles had gewonnen. De ploeg van Morten Olsen was licht gehandicapt door het ontbreken van een aantal basisspelers, maar dat weerhield de Denen er niet van Tsjechië onder druk te zetten. Tweederde van het balbezit voor rust was Deens. Wat eraan ontbrak waren de kansen.

Sand

Olsen moest een flinke omzetting doen door het ontbreken van aanvaller Sand. De spierblessure bleek de spits zondag nog steeds dwars te zitten. Daarom moest Tomasson, normaal spelend 'in de rug' van Sand, opereren als diepste spits. De omzetting kwam de Deense aanval niet ten goede. Gronkjaer en Jörgensen bezetten de vleugels, maar bereikten Tomasson nauwelijks.

Frisse selectie

Tsjechië, dat in de laatste groepswedstrijd Duitsland versloeg met een B-elftal, trad zondag vanzelfsprekend weer aan met de grote sterren. Coach Brückner kon beschikken over een fitte selectie. De coach had in de pouleduels steeds een goede hand van wisselen en moest die kunst te snel naar zijn zin herhalen. Na een goed half uur blesseerde verdediger Jiranek zich en kwam Ajacied Grygera als zijn vervanger.

Tsjechië

Tot aan de rust bleven doelpunten uit, maar al snel in de tweede helft scoorde Tsjechië. Het land dat als favoriet de wedstrijd inging, maakte tegen de verhouding in de openingstreffer. Laursen sprong bij een corner onder de bal door en kon nog net zien hoe Koller de bal achter doelman Sörensen kopte.

Baros

Milan Baros greep daarna met twee mooie doelpunten de titel 'man van de wedstrijd'. Baros scoorde in alle vier de wedstrijden dit toernooi en staat met vijf treffers bovenaan de topscorerslijst.

Als dank voor zijn bijdrage wisselde Brückner de aanvaller voor Heinz, die dit toernooi eveneens doeltreffend is geweest. De spanning was echter volledig verdwenen. De Tsjechen speelden de wedstrijd uit en de Denen redden zich niet meer uit de hopeloze situatie. Een van de leukst voetballende ploegen van EURO 2004 werd daarmee hardhandig uit het toernooi geknikkerd. Het was helaas voor de Denen geen vertrek via de achterdeur, maar via een valluik.

Speelschema