De Premier League-clubs hebben in het seizoen 2011/2012 een recordomzet van 2,82 miljard euro gedraaid.

Het bedrag ligt vier procent hoger dan het jaar daarvoor, blijkt uit onderzoek van accountantsbureau Deloitte, dat nog niet de beschikking had over cijfers van het zojuist voorbije seizoen.

De Premier League troeft de andere grote competities af. De Bundesliga-clubs kwamen tot een bedrag van 1,86 miljard euro. De clubs op het hoogste niveau in Spanje bleven steken op 1,65 miljard euro en de Serie A-clubs totaliseren een bedrag van 1,53 miljard euro.

De Bundesliga was de competitie met de hoogste operationele winst: 189 miljoen euro, ruim zeventig miljoen euro meer dan de Premier League.

Salarissen

De Engelse clubs gaven in het seizoen 2011/2012 zeventig procent van hun omzet aan salarissen uit, in de Bundesliga lag dit cijfer op 51 procent.

"Ik ben benieuwd wat er met deze statistieken gaat gebeuren nu de Premier League-clubs profiteren van een nieuwe, lucratieve tv-deal", aldus Dan Jones van Deloitte.

"Hoeveel van de extra inkomsten wordt gespendeerd aan salarissen? Het is ook interessant om te zien hoe clubs inspelen op de nieuwe financiële regels (van de UEFA, red.). Als de Engelse clubs een beetje goed omgaan met de omzet, hoeven ze geen grote verliezen te lijden."