Jeremy Wotherspoon wil voor de vijfde keer deelnemen aan de Winterspelen. De inmiddels 36-jarige Canadees is sinds januari alweer in training nadat hij drie jaar geleden was gestopt.

Oud-sprintkampioen Jan Bos heeft zijn voormalige rivaal onder zijn hoede genomen als coach bij de schaatsacademie in Inzell, die onder leiding staat van de Nederlander Marnix Wieberdink.

Wotherspoon wil bij Sotsji 2014 nog één keer proberen om olympisch goud te veroveren. De viervoudige wereldkampioen sprint greep steeds naast de olympische titel op de 500 en 1000 meter.

Bij Nagano 1998 behaalde hij zilver op de 500 meter. Het is zijn enige olympische medaille tot dusver.

Laatste kans

''Dit is mijn laatste kans om nog een keer naar de Winterspelen te gaan'', liet Wotherspoon dinsdagavond bij de NOS weten.

''Je zou het een comeback kunnen noemen, ja. Natuurlijk loop ik het risico dat het niet lukt. Maar dan heb ik het in elk geval geprobeerd. Ik ben nog steeds niet helemaal klaar met schaatsen.''

Wotherspoon heeft nog altijd het wereldrecord op de 500 meter in handen. Op 9 november 2007 klokte hij 34,03 in Salt Lake City. Hij schaatste dat wereldrecord destijds een maand nadat hij zijn eerste comeback had gemaakt. 

Wotherspoon nam na de Spelen van Turijn in 2006 al eens een rustperiode van anderhalf jaar.