ROTTERDAM - Leontien van Moorsel-Zijlaard wil niet deelnemen aan de olympische wegwedstrijd als Chantal Beltman aan de selectie wordt toegevoegd. Dat dreigement heeft de 34-jarige Rotterdamse geuit na afloop van het Nederlands kampioenschap wielrennen. De drievoudig olympisch kampioen wil tijdens de wegwedstrijd in Athene per se ploeggenote Anouska van der Zee naast haar zijde hebben.

Een andere renster van Farm Frites-Hartol, Mirjam Melchers, is al zeker van haar plek. "Het is logisch dat je met meiden naar de Spelen wilt waarmee je 't hele jaar rijdt", aldus Van Moorsel die in Rotterdam de nationale titel opeiste.

Vertrouwen

"Ik vertrouw Beltman ook, maar ik werk liever met iemand waar je al acht jaar mee samen fietst. Van der Zee is een superknecht." Later tijdens de persconferentie liet 'Tinus' zich nog verleiden tot een boude uitspraak: "Als Beltman naar de Spelen gaat, rijd ik niet. Ik heb alle vertrouwen in Anouska, ik kan tijdens de koers blind op haar varen. Alleen als het vertrouwen zo groot is, wil ik de wegwedstrijd in Athene rijden. Anders heb ik nog twee belangrijke uitdagingen: de achtervolging op de baan en de tijdrit op de weg."

Reactie Beltman

Beltman, die naast Van Moorsel zat, stond perplex: "Ik heb in Sydney (toen Van Moorsel de olympische titel veroverde) laten zien dat ik me kan wegcijferen. Nou, dat ben ik in Athene ook bereid." De renster vertelde dat ze dinsdag een gesprek heeft met de Nederlandse wielerbond over de ontstane situatie.

"Ik wil ook met Joop Alberda (NOCNSF) om de tafel, alleen die heb ik nog niet aan de telefoon gekregen", sprak Beltman. "Ik laat dit niet zomaar gebeuren. Ik vind dat de beste renster naar de Spelen moet. Ik rijd toevallig in de verkeerde ploeg, en dat lijkt het grootste probleem."