Wesley Sneijder betreurt het dat Louis van Gaal na het WK van volgend jaar stopt als bondscoach. De aanvoerder van Oranje hoopt de trainer een perfect afscheidscadeau te geven.

Door Charlie Bootsman

"Laten we hopen dat we in 2014 positief afsluiten met de beker, dan is het sowieso voor hem de juiste keuze geweest weg te gaan", aldus Sneijder in een interview met NUsport.

De spelersgroep wist niets van het geplande afscheid van Van Gaal, al had de keuzeheer bij zijn aantreden na het EK bewust voor een tweejarig contract gekozen.

"In dat opzicht was het logisch. Wij waren hier niet van op de hoogte, maar dat hoeft ook niet. Het is wel jammer als je kijkt naar de discipline in het team en hoe iedereen daarmee bezig is. We zijn toch een andere weg ingeslagen."

Luisteren

De 28-jarige Sneijder had graag gezien hoe het na 2014 verder zou gaan met de werkwijze van Van Gaal. "Je probeert vastigheid te creëren bij het Nederlands elftal. Natuurlijk is dat moeilijk omdat je weet dat trainers komen en gaan in het voetbal."

Van Gaal is ook de coach die Sneijder veel vertrouwen gaf en zelfs aanvoerder maakte. "Dat vergeet ik nooit meer. Ik heb in het verleden ook wel vertrouwen gehad van trainers, maar dit maakt me supertrots. Ik heb al eerder uitgesproken dat er een stukje frustratie bij mij zit dat ik het vertrouwen niet heb kunnen terugbetalen."

Dat komt vooral omdat Sneijder vaak niet fit was. Van Gaal gaf vrijdag nog aan zich zorgen te maken om zijn captain. "Dat hebben we onderling ook besproken. Dat is een duidelijk verhaal. Daar moeten we keihard aan gaan werken. Ik heb een heel seizoen om dat recht te breien."

Sneijder vindt Van Gaal de ideale trainer om dat te doen. "Hij eist veel van zijn spelers. Dat is alleen maar goed. Hij heeft er successen mee behaald, dus dan moet je luisteren en aan de bak. Dat houdt iedereen scherp en fit. Daar moeten wij met zijn allen in mee. Tot nu toe gaat het allemaal geweldig."

Trappelen

Pers en publiek werden twee weken geleden verrast toen Van Gaal uitsprak dat er misschien wel acht landen een grotere kans hebben om in Brazilië wereldkampioen te worden dan Oranje.

Sneijder is het niet helemaal met die lezing eens. "Ik vind dat wij samen met misschien wel acht landen de beker kunnen winnen. Het is lastig natuurlijk, maar dat was het drie jaar geleden ook en toen stonden we in de finale. Toernooien zijn altijd anders. Het WK is maar om de vier jaar en iedereen staat te trappelen."

De insteek van Van Gaal lijkt anders dan die van zijn voorganger. Bert van Marwijk sprak voor de mondiale titelstrijd in Zuid-Afrika uit dat Oranje voor niets minder dan de beker kwam. "Je weet nooit hoe het uitpakt. Het had net zo goed gekund dat we er dan in de eerste ronde uit lagen. Misschien is het nu wel andersom en winnen we hem wel."

Volgens Sneijder moet de uitlating die Van Gaal deed tijdens de kinderpersconferentie en vorige week herhaalde ook niet te serieus worden genomen. "Hij is in zijn ogen realistisch geweest. Bovendien is het belangrijker wat er onderling besproken wordt. Het gaat erom waar wij mee bezig zijn."

"Het komt niet vanzelf, ik denk dat dat is wat hij bedoelde. Kunnen wij met zijn allen er keihard aan gaan trekken? En als iedereen honderd of misschien wel 110 procent geeft, dan overdrijf ik misschien een beetje, kunnen wij wel voor iets moois gaan zorgen."

Ervaring

Terwijl Sneijder zeker weet dat hij ook volgend seizoen bij Galatasaray speelt, twijfelen veel andere internationals over hun toekomst. De transfer van de eredivisie naar een grotere club in het buitenland lonkt, maar als bankzitter in Engeland of Duitsland dreigt ook het verlies van een plek in Oranje. Sneijder durft niet altijd advies te geven.

"Ik vind het heel moeilijk in te schatten. De één adviseer ik wel om te gaan, de ander niet. Ik ben er open over geweest dat ik vind dat je eerst een aantal jaar ervaring moet hebben opgedaan in het Nederlandse voetbal voor je die stap maakt. Sommigen hebben dat. Dan moet je ook kijken naar de aanbiedingen en of dat een stap vooruit is. Ik weet niet wat voor aanbiedingen die gasten hebben."

Ajacied Siem de Jong is een speler die hogerop zou kunnen, als het aan Sneijder ligt. "Hij is daar een voorbeeld van. Ik denk wel dat hij die stap kan maken, maar dan wel naar een voetballende ploeg." Sneijder zou het toejuichen als meer internationals buiten eigen land gaan spelen. "Een stap vooruit maken is toch wat we nodig hebben hier. Dat er weer wat mensen in een hogere competitie spelen, dat ze er nog een schepje bovenop doen en nog iets beter worden."

Over de onrust die een transfer teweeg brengt, iets waar Van Gaal vaak voor waarschuwt, is Sneijder luchtig. "Dat hangt van de speler af. Je maakt voor de volle honderd procent die keuze en dat kan ook positief werken." Het moet vooral zorgen voor een goede vorm in Brazilië. "In 2014 hebben we elkaar op ons best nodig, anders hoeven we ook niet te gaan."