De KNVB gaat vanaf komend seizoen doellijntechnologie inzetten. Er wordt gestart met een proef van twee jaar met het systeem Hawkeye.

Vooralsnog worden de hulpmiddelen alleen bij beslissingswedstrijden ingezet, zoals de strijd om de Johan Cruijff Schaal, de finales van de play-offs, de halve eindstrijd en finale van de KNVB-beker en speelronde 34 in de Eredivisie. 

De algemene vergadering betaald voetbal ging dinsdag akkoord met het project, waarbij ook de vijfde en zesde official nog worden ingezet. Voor de proef wordt gewerkt met een begroting van een half miljoen euro. Het systeem zelf kost 330 duizend euro. 

Ondanks het invoeren van Hawkeye is de rol van de vijfde en zesde officials niet uitgespeeld, oordeelt de bond. "Doellijnbewaking richt zich immers enkel op de vraag of de bal wel of niet de doellijn gepasseerd is, terwijl extra assistenten ook andere situaties op het veld kunnen beoordelen", staat in een verklaring. 

Nauwkeurigheid

De KNVB gaf de voorkeur aan Hawkeye vanwege de nauwkeurigheid, het gebruik van camera's en het succesvolle gebruik in andere sporten. Onder meer in tennis wordt al sinds 2006 gebruikgemaakt van Hawkeye. 

"Tot slot gaan we de toepassing van een videoreferee onderzoeken. Dit past bij onze vooruitstrevende visie", liet directeur betaald voetbal Bert van Oostveen van de KNVB weten. Met behulp van videoreferee kan een situatie uit meerdere invalshoeken worden bekeken. Op basis van die beelden kan de arbitrage een besluit nemen. 

Momenteel is het invoeren van videoreferee nog niet mogelijk, mede omdat de spelregelcommissie IFAB en de FIFA daar nog geen toestemming voor geven. Bovendien moet het systeem nog verder worden getest en ontwikkeld.