Jo-Wilfried Tsonga heeft dinsdag op Roland Garros voor een verrassing gezorgd door Roger Federer te verslaan.

Tsonga was in drie sets te sterk voor de Zwitser: 7-5, 6-3, 6-3.

De Fransman bereikte daardoor de halve finale van het Grand Slam-toernooi in Parijs.

Federer begon goed aan het duel en plaatste de eerste break bij een stand van 2-2. Tsonga wist twee games later terug te breken en deed dat opnieuw bij de stand van 6-5, waardoor hij direct de set pakte.

Het niveau van Federer ging aan het eind van de eerste set duidelijk naar beneden. Tsonga ging steeds beter spelen, waar de Zwitser fout op fout stapelde.

In de tweede set had de Fransman aan één break voldoende om de set met 6-3 naar zich toe te trekken.

In het derde bedrijf wist Federer nog een keer door de service van Tsonga te gaan, maar de Fransman zette daar twee breaks tegenover en benutte na een uur en drie kwartier zijn eerst matchpoint.

Voor Tsonga is het bereiken van de halve eindstrijd een primeur, in vijf eerdere deelnames kwam hij nooit verder dan de laatste acht. Vorig jaar moest hij in de kwartfinale na een vijfsetter zijn meerdere erkennen in de nummer één van de wereld Novak Djokovic.

Ferrer

Tsonga treft in de halve eindstrijd David Ferrer. De als vierde geplaatste Spanjaard versloeg dinsdag met speels gemak zijn landgenoot Tommy Robredo met 6-2, 6-1, 6-1. Ferrer is nog zonder setverlies in Parijs. 

In de vorige drie ronden wist Robredo telkens terug te komen van een 2-0 achterstand in sets, maar tegen Ferrer leek de tank leeg. Hij moest na nog geen anderhalf uur buigen voor zijn opponent. 

De 31-jarige Ferrer stond eerder dit jaar al in de halve finale van de Australian Open. Hij drong echter nog nooit door tot de eindstrijd van een Grand Slam-toernooi. Vorig jaar was Ferrer ook halve finalist in Parijs.