LEEUWARDEN - Erik Zabel heeft de eerste etappe van de Ronde van Nederland op zijn naam geschreven.De Duitser was de rapste in de rit over 220 kilometer van Utrecht naar Leeuwarden.
Ronde van Nederland

De Ronde van Nederland is traditioneel de vacaturebank voor renners wier contracten aflopen. Zo is het grootste deel van de afvaardiging van Domo-Farm Frites ongewis over de toekomst.

De ploeg fuseert volgend jaar met Lotto. Jeroen Blijlevens, Jans Koerts, Koos Moerenhout en Max van Heeswijk, allen aanwezig in de Ronde van Nederland, hebben nog geen idee wie hun nieuwe werkgever wordt en moeten zich gezien hun beperkte erelijst van dit jaar zorgen maken.

Blijlevens rijdt na een hardnekkige virusinfectie zijn eerste serieuze koers van dit jaar en sprak vooraf vol vertrouwen dat hij zijn oude niveau dit najaar wil halen. Hij kreeg de ploeg achter zich. Het gat met de vroege vluchters Reinerink, Pena en Bak werd op tijd gedicht en de Domo's vormden in de slotomlopen een treintje waarin de ooit bij TVM zo succesvolle sprinter de laatste wagon moest vormen.

Dat ging mis, merkten de gangmakers Servais Knaven en Koerts. "Het was een moeilijk finishparkoers. Te veel bochten om constant zestig per uur te rijden. Daarbij moest Jeroen te vaak een gat dichtrijden", was de ervaring van Knaven. "Het ontbreekt tegenwoordig aan respect voor de ploeg die in de slotfase het werk opknapt", vond Koerts. "Normaal mengen andere renners voor de laatste kilometer niet tussen het treintje dat het peloton aanvoert. Dat kostte Jeroen steeds een paar plaatsen."

Het waren zalvende woorden voor de sprinter voor wie het nu echt vijf voor twaalf is. Blijlevens verloor de aansluiting met zijn ploeggenoten en werd uiteindelijk 51e, midden in het peloton. "Ik kom op dit soort aankomsten wedstrijdritme en hardheid tekort", erkende de Brabander, die het routeboek er maar eens bij ging pakken. "Ik hoop dat er de komende dagen in de finale gewoon rechte wegen liggen, zoals we die vandaag de hele dag gehad hebben."

Zonder Blijlevens kon Koerts in de sprint voor zijn eigen kans gaan. "Maar ik had natuurlijk al het een en ander aan kracht verspeeld", vertelde hij nadat hij de massage had ondergaan. Ook Koerts wacht op aanbiedingen voor volgend jaar. Bankgiroloterij polste hem al eens, maar het liefst tekent hij bij een ploeg op het hoogste niveau. "Ik besef dat mijn situatie er beroerd uitziet. Ik kan geen zeges overleggen, heb ongelooflijk veel pech gehad en ben een keer of acht tweede geworden."

Op een plaatsje in de Lotto-Domo-ploeg rekent Koerts niet. Mee met manager Lefevere naar Quick-Step lijkt ook geen optie. "Ik heb nooit iets van Lefevere gehoord." Dus is ook voor hem de Ronde van Nederland een open sollicitatie. Met als eerste resultaat een derde plaats achter Erik Zabel en de Witrus Oesov. "Morgen is er weer een kans", keek Koerts al vast vooruit.

Zabel bleek de Ronde van Nederland ook goed te kennen. "Tot en met vrijdag worden het hier massasprints. Daarna ga ik gas terugnemen op Mallorca."

De Duitser, die de oranje leiderstrui kreeg uitgereikt, laat de lastige slotrit wellicht schieten met het oog op het wereldkampioenschap in Zolder. "Dat is de interessantste wedstrijd van dit jaar."