Edvald Boasson Hagen heeft dinsdag de derde etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven.

De Noorse renner van Team Sky bleek de snelste van een omvangrijke groep in de etappe met aankomst in Tarare.

Michael Matthews van Orica-GreenEdge moest op zeer nipte afstand genoegen nemen met de tweede plaats, voor Gianni Meersman van Omega Pharma-QuickStep. Thor Hushovd passeerde als vierde de streep.

De Canadees David Veilleux blijft in het bezit van de leiderstrui.

De derde etappe stond in het teken van een lange vlucht van vier renners: Vacansoleil-DCM-coureur Juan Antonio Flecha, Jacob Rathe, Fumiyuki Beppu en Sander Cordeel.

De maximale voorsprong van de leiders bedroeg bijna zeven minuten. Mede door het werk van Europcar, dat de leiderstrui van Veilleux verdedigde, liep de achterstand van het peloton snel terug en de samensmelting was uiteindelijk onvermijdelijk.

Hoogerland

Onderaan het laatste klimmetje probeerde Johnny Hoogerland nog aan te vallen. De Nederlander kreeg echter geen ruimte van de ploegen van de spurters.

Het Critérium du Dauphiné duurt tot en met zondag. Woensdag wordt een tijdrit van 32,5 kilometer verreden tussen Villars-les-Dombes en Parc des Oiseaux.

Na de tijdrit zal Boasson Hagen vooral in dienst rijden van zijn kopman Chris Froome. ''In de eerste etappe had ik nog wat moeite met de hellingen, maar ik voel dat het met de dag beter gaat'', vertelde de ritwinnaar in Tarare. 

''Deze zege is goed voor de moraal maar nu verleg ik de focus naar het helpen van Chris. De gele trui is ons hoofddoel hier.''