Japan heeft zich 373 dagen voor de openingswedstrijd als eerste land na gastheer Brazilië geplaatst voor het WK 2014.

De ploeg van Alberto Zaccheroni had dinsdag aan een 1-1 gelijkspel in Saitama genoeg voor het felbegeerde ticket.

Japan leek de kwalificatie uit te moeten stellen nadat Tommy Oar de Australiërs op voorsprong zette in de 81e minuut. De inzet van de speler van FC Utrecht leek van richting te worden veranderd.

Vlak voor tijd maakte voormalig VVV-speler Keisuke Honda gelijk door een strafschop te benutten na een handsbal van Matt McKay. Bij de thuisploeg viel Vitesse-aanvaller Mike Havenaar vlak voor tijd in.

Honda bekende dat hij de nodige spanning had gevoeld voor zijn beslissende trap. ''Ik voelde de druk, maar nam de penalty vol vertrouwen en scoorde", aldus de doelpuntenmaker.

Japan kwalificeerde zich ook al als eerste voor het WK 2006 en WK 2010. Het Aziatische land is toe aan de vijfde opeenvolgende deelname aan de mondiale eindronde.

Later deze maand neemt Japan deel aan de Confederations Cup. Brazilië, Italië en Mexico zijn de tegenstanders in de poulefase.

Oman

Oman deed dinsdag goede zaken in de strijd om WK-kwalificatie. De ploeg won met 1-0 van Irak en staat daardoor tweede in poule B van Azië, achter Japan.

Ismail al-Ajmi headed maakte het doelpunt voor Oman.

Australië deelt nu met Jordanië de derde plaats in poule B. De tweede plek geeft recht op deelname aan het WK van volgend jaar. 

Irak heeft nog een kleine kans om tweede te worden, maar heeft met duels tegen Japan en Australië een zwaar programma.