Chelsea heeft José Mourinho maandag benoemd tot nieuwe manager. De Portugees volgt interim-coach Rafael Benitez op.

De vijftigjarige Mourinho is een contract tot medio 2017 overgekomen met de Europa League-winnaar.

De Portugees zal op Stamford Bridge worden geassisteerd door zijn landgenoten Rui Faria, Silvino Louro en José Morais. De afgelopen drie seizoenen fungeerde Mourinho als oefenmeester van Real Madrid, waarmee hij drie prijzen won, waaronder de landstitel in 2012.

"Fantastisch om Mourinho welkom te heten", aldus algemeen directeur Ron Gourlay op de website van Chelsea. "Zijn drive en ambitie maakten hem de perfecte kandidaat. Hij was en is een populair persoon bij deze club. Iedereen kijkt ernaar uit om weer samen met hem te werken. José was absoluut onze eerste kandidaat. We willen meer succes bereiken en hij kan daarvoor zorgen."

Mourinho liep zondagavond in een talkshow al vooruit op zijn rentree. "De mensen daar houden van me. Het leven is wonderschoon, maar ook kort. Je moet er het beste uithalen.”

De overgang van Mourinho naar Chelsea was zo’n beetje het slechtst bewaarde geheim in de voetbalwereld. Onder anderen Rafael Benitez, de interim-manager van de Londenaren, en Real Madrid-voorzitter Florentino Perez spraken al de verwachting uit dat de Portugees terug zou keren naar Chesea.

Twee landstitels

Mourinho werkte eerder tussen juli 2004 en september 2007 voor 'The Blues'. Hij won in die periode onder meer twee landstitels en de FA Cup. Succes in de Champions League zat er echter niet in.

Op maandag 10 juni zal Mourinho worden gepresenteerd door Chelsea. Een van zijn eerste officiële duels wordt de strijd om de Europese Super Cup tegen het Bayern München van de nieuwe trainer Josep Guardiola.