Duitsland heeft zondag het oefenduel met de Verenigde Staten verloren.

In Washington werd het 4-3. AZ-spits Jozy Altidore en Clint Dempsey (2) scoorden voor de thuisploeg.

De blunderende Duitse doelman Marc-André ter Stegen hielp de Amerikanen aan nog een doelpunt.

Voor Duitsland scoorden Heiko Westermann, debutant Max Kruse en Julien Draxler.

Bij Duitsland ontbraken vrijwel alle spelers van Bayern München en Borussia Dortmund, die zich na een zwaar seizoen niet hoefden te melden bij 'Die Mannschaft'.

Mede daardoor stond er voor het eerst in veertig jaar - na de Schalke-broers Erwin en Helmut Kremers - weer eens een tweeling aan de aftrap.

Lars en Sven Bender

Bondscoach Joachim Löw gunde Lars en Sven Bender, die vorig jaar al wel eens in de slotfase samen waren ingevallen, een basisplaats. Ze werden beiden na drie kwartier gewisseld.

De Amerikanen kenden in deze wedstrijd ter ere van het honderdjarig bestaan van de nationale voetbalbond een bliksemstart.

Altidore knalde binnen een kwartier fraai raak, Ter Stegen liet even later een terugspeelbal van Benedikt Höwedes van de voet springen tot in het net.

Westermann deed na rust iets terug maar het team van de Duitse oud-international Jürgen Klinsmann liep door Dempsey uit naar 4-1. Kruse en Draxler verzachtten de pijn nog enigszins.

Brazilië

Brazilië heeft de feestelijke heropening van het vernieuwde Maracana-stadion geen extra allure kunnen geven met een overwinning. De oefenwedstrijd tegen Engeland werd zondagavond afgesloten op 2-2.

Paulinho, de 24-jarige middenvelder van Corinthians, maakte acht minuten voor tijd met een fraaie volley gelijk.

Alle doelpunten vielen na rust. Fred opende de score voor de 'seleção' van bondscoach Luiz Felipe Scolari.

De jeugdige invaller Alex Oxlade-Chamberlain en Wayne Rooney dimden de jubelstemming in de indrukwekkende voetbaltempel in Rio de Janeiro.