Roger Federer heeft zich zondag met de nodige moeite weten te plaatsen voor de kwartfinales van Roland Garros.

De als tweede geplaatste Zwitser was in de achtste finales in vijf sets te sterk voor de Fransman Gilles Simon: 6-1, 4-6, 2-6, 6-2, 6-3.

Federer leek in het begin van de partij betrekkelijk eenvoudig op de zege af te stevenen. De eerste set won hij in 6-1 en ook in de tweede set nam hij een voorsprong.

Bij 3-2 ging Federer echter ongelukkig onderuit, nadat zijn voet bleef haken in het gravel. Hoewel de Zwitser op het eerste gezicht niets mankeerde, was hij uit zijn ritme. Simon profiteerde en won de tweede en de derde set.

Zijn hoge niveau kon Simon in het vervolg van de wedstrijd niet vasthouden. Vanaf 2-2 in de vierde set won Federer vier games op rij.

Ook in de laatste set sloeg de zeventienvoudig grandslamwinnaar snel een kloof, al moest hij tijdens het serveren voor de wedstrijd nog wel twee breakpoints ongedaan maken.

Tsonga

In de kwartfinales neemt Federer het opnieuw op tegen een Fransman. Jo-Wilfried Tsonga had zondag weinig moeite met Viktor Troicki en won in drie sets van de Serviër: 6-3, 6-3, 6-3.

Tsonga, als zesde geplaatst in Parijs, heeft dit toernooi nog geen set hoeven inleveren. Ook tegen Troicki kwam hij geen enkel moment in de problemen. Tsonga domineerde vanaf de baseline en stapte na iets meer dan anderhalf uur als winnaar van de baan.

De lieveling van het Franse publiek evenaart door de zege zijn beste prestatie ooit op Roland Garros. Vorig jaar bereikte hij ook de laatste acht.

Van de twaalf eerdere onderlinge ontmoetingen tussen Federer en Tsonga wist de Zwitser er negen te winnen.