Motorcoureur Jorge Lorenzo heeft zondag op het circuit van Mugello in de MotoGP de Grote Prijs van Italië gewonnen.

De Spaanse titelverdediger was op zijn Yamaha sneller dan landgenoot Dani Pedrosa, de op een Honda rijdende leider in het klassement om de wereldtitel. De Brit Cal Crutchlow finishte als derde.

In zijn eerste reactie toonde Lorenzo zich opgelucht. ''De laatste races zijn moeilijk voor mij geweest. Door hard te blijven werken hebben we dit succes afgedwongen. Ik heb alles gegeven wat ik in me had en kon daardoor het verschil maken. Het was niet gemakkelijk, maar dat is het nooit bij dit warme weer.''

Pedrosa op zijn beurt was blij dat hij de schade beperkt had weten te houden. ''Het was bepaald niet mijn dag. Daarom hoort niemand mij klagen over de tweede plaats. Door allerlei problemen met de nieuwe banden moesten we veel aanpassingen doen. Ik had niet verwacht dat we op het podium zouden eindigen.''

De plaatselijke favoriet Valentino Rossi verliet het strijdtoneel al in de openingsfase. Dit als gevolg van een crash met de Spanjaard Alvaro Bautista. ''Ik voelde zijn 'fiets' en viel. Veel meer kan ik er niet over zeggen. Ik heb het niet gezien'', verklaarde Rossi naderhand.

Iwema

Jasper Iwema behaalde eerder op zondag een punt bij de Grote Prijs van Italië in de Moto3-klasse. De Nederlander eindigde als vijftiende. Luis Salom reed naar de zege.

Op het circuit van Mugello bleef de Spanjaard zijn landgenoten Alex Rins en Maverick Vinales voor. Salom won eerder dit jaar al in Qatar.

Iwema finishte als vijftiende en hield daar een punt voor de tussenstand aan over. Vinales behield daarin in de leiding met 106 punten. Salom volgt met 102 punten.

Redding

De Brit Scott Redding pakte in de Moto2-klasse zijn tweede overwinning op rij. Hij bleef in Italië de Spanjaard Nicolas Terol en de Fransman Johan Zarco voor.

Met zijn zege verstevigde Redding zijn leidende positie in de tussenstand.