De hockeysters van Amsterdam hebben zaterdag de Nederlandse titel veroverd. Amsterdam won het derde en beslissende duel met titelverdediger Den Bosch in de finale van de play-offs met 3-1.

Eva de Goede sloeg twee keer toe uit een strafcorner en was daarmee de uitblinkster bij de ploeg uit de hoofdstad. ''Ik heb er veel op getraind en dan zie je dat het zich uitbetaald'', jubelde de 24-jarige international.

Den Bosch had vorige week zaterdag in Amsterdam het eerste duel na shoot-outs gewonnen. Amsterdam trok de stand een dag later gelijk door op vijandelijke bodem met 2-1 te winnen.

In het beslissende duel van zaterdag nam Den Bosch al vroeg de leiding door Vera Vorstenbosch, maar dankzij twee treffers van De Goede en eentje van Kitty van Male ging de landstitel naar Amsterdam.

Einde aan hegemonie

De Amsterdamse hockeysters waren in 2009 ook al de besten van Nederland. Toen maakten ze na elf jaar een einde aan de hegemonie van Den Bosch. De afgelopen drie seizoenen ging de titel steeds weer naar de Brabantse topformatie. 

''Wij hadden vooraf zoiets van: dat moet nu maar ophouden hier'', zei De Goede bij de NOS. ''We hebben laten zien dat Den Bosch toch echt wel te verslaan is.''

Den Bosch heroverde twee weken geleden de EuroHockey Club Champions Cup, maar moest zaterdag voor eigen publiek een bittere nederlaag incasseren. Amsterdam, met de internationals Ellen Hoog, Sophie Polkamp en Eva de Goede als dragende krachten, overklaste de favoriet in het beslissende duel.

Gevochten

''We hebben met het hele team gevochten voor wat we waard zijn. Dat werkt'', aldus De Goede. ''We winnen met 3-1 op en van Den Bosch, beter kan niet!'' 

De uitblinkster van Amsterdam was met haar strafcorners dodelijk effectief. ''In de competitie had ik twee keer 'hoog' bij haar gescoord, maar links onderin is mijn favoriete hoek. Ik dacht: als ik hard genoeg push, dan zit die bal gewoon. Gelukkig gingen er twee in.''