Het provinciebestuur van Friesland had sneller moeten besluiten geld beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw van Thialf.

"Als wij anderhalf jaar geleden hadden gezegd: hier is vijftig miljoen voor het nieuwe stadion, dan was die hele tender met Almere en Zoetermeer er niet gekomen'', zegt commissaris van de Koning John Jorritsma zaterdag in NRC Handelsblad.

"De provincie heeft besluiten over nieuwbouw van het stadion te lang voor zich uitgeschoven'', stelt Jorritsma. "Ons uitstel heeft anderen aangespoord plannen te maken."

Thialf kreeg concurrentie van nieuwbouwplannen in Almere en Zoetermeer en lijkt de strijd om dé topschaatslocatie van Nederland te worden te verliezen.

In een uitgelekt rapport van schaatsbond KNSB en NOC*NSF kreeg Almere de voorkeur. Daarover ontstond zo veel beroering dat het besluit is uitgesteld tot augustus.

Een 'betrokkene' bij de KNSB meldt het NRC dat Friesland jarenlang zijn positie "grenzeloos heeft overschat". Deze bron stelt dat de Friezen vanuit de bond al waren gewaarschuwd dat Almere en Zoetermeer serieuze concurrenten waren, maar dat er werd vertrouwd op de 'unieke positie' van de Heerenveense ijshal. "Friesland heeft zich volledig van het bord laten spelen."

Staatssteun

Vrijdag werd bekend dat volgens een vertrouwelijk analyse van landsadvocaat Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn een deel van de investering van vijftig miljoen die de provincie Friesland heeft gereserveerd voor het nieuwe Thialf, zou kunnen worden aangemerkt als onwettige staatssteun.

Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) benadrukte vrijdag tegenover NUsport dat het onderzoek van de landsadvocaat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie.

"Op dit moment is VWS geen enkele partij hierin. Het is inderdaad zo dat bij Thialf een bedrag is gereserveerd, maar daar weet VWS niets van. Het Ministerie is hier niet in gekend, wij weten nergens van."

"Eerst moeten NOC*NSF en de KNSB beslissen welke stad de belangrijkste wedstrijd toegewezen krijgt. Pas dan beslist VWS of het meebetaalt en wordt er gekeken of er wel of niet sprake is van onwettige staatssteun. Daarom wordt er nu al onderzoek gedaan."