Bradley Wiggins zal komende zomer zijn titel in de Tour de France niet verdedigen. Dat maakte hij vrijdag aan het eind van de middag bekend.

"Het is voor mij een grote tegenvaller dat ik niet de Tour kan rijden", liet Wiggins weten. "Ik wilde er per se bij zijn. Voor het team en voor alle fans, maar het gaat niet gebeuren."

"Ik kan niet trainen op de manier waarop ik zou moeten trainen. Ik zal dus niet klaar zijn. Maar wanneer je dat accepteert, is het zelfs bijna een opluchting dat ik me niet langer zorgen hoeft te maken over de blessure en de race tegen de klok."

Wiggins denkt dat Team Sky ook zonder hem een goede Tour zal rijden. "Dit team heeft zoveel goede rijders die in een geweldigde vorm steken. We leggen de lat ontzettend hoog als het op presteren aankomt. We hebben nog steeds de beste kans om te winnen."

Begin deze maand werd al bekend dat de Brit sowieso niet als kopman van Sky zou starten in de Tour. De ploegleiding benadrukte dat Chris Froome, vorig jaar nummer twee in Frankrijk, de absolute aanvoerder van de equipe zal zijn.

Knie

Eerder op de dag werd al duidelijk dat de Brit momenteel niet voluit kan trainen door een ontsteking aan zijn linkerknie.

''Door ziekte, blessures en de volgende behandelingen is zijn voorbereiding verre van voldoende'', zo verklaarde teambaas David Brailsford.

''De tijd die hem nog rest is niet genoeg om goed aan de start van de Tour te verschijnen. Het is voor ons een grote tegenvaller, maar in zijn huidige toestand is Bradley geen optie voor een dergelijk zware wedstrijd.''

Giro

De knieblessure van Wiggins zou geen overblijfsel zijn van een val in de Ronde van Italië. De 32-jarige Brit moest uiteindelijk opgeven in de Giro wegens een zware verkoudheid. Op dat moment was hij het zicht op een podiumplaats al verloren.

Het is voor het eerst sinds 2008 dat de titelverdediger ontbreekt bij de start van de Ronde van Frankrijk. Vijf jaar geleden schitterde Alberto Contador door afwezigheid omdat zijn toenmalige ploeg Astana niet werd uitgenodigd.

Met de absentie van Wiggins staan er slechts twee renners aan de start die in de vorige editie nog het podium mochten beklimmen op de Champs Élysées. Nummer drie Vincenzo Nibali laat dit jaar namelijk ook verstek gaan in de Tour.

Rampjaar

2013 dreigt zo een rampjaar te worden voor Wiggins, die afgelopen jaar naast de Tour onder meer de olympische gouden medaille op de tijdrit won en zegevierde in het Critérium du Dauphiné en Parijs-Nice.

Eind vorig jaar erkende Wiggins dat hij het moeilijk had met alles wat er op hem was afgekomen na zijn succesvolle seizoen. Pas halverwege november begon hij te trainen voor het nieuwe jaar.

De Tour de France gaat op zaterdag 29 juni van start.