In de kapot-saaie tijd die zomerstop heet, is er voor alle voetbalfans gelukkig het transfercircus.

Door Diana Kuip

En dat circus is flink losgebarsten, met AS Monaco zo'n beetje als dompteur. Die club koopt dankzij de komst van de schatrijke Russische investeerder Dmitry Rybolovlev op dit moment een team bij elkaar dat zijn weerga niet kent.

Maar dé transfer tot nu toe is wat mij betreft de aankoop van Neymar door Barcelona. De nog maar 21-jarige Neymar da Silva Santos Juniór werd afgelopen week voor ongeveer dertig miljoen euro van het Braziliaanse Santos gekocht en deze latinoversie van Justin Bieber is denk ik precies wat Barcelona nog nodig had.

Looks

Ten eerste qua looks. Wat Messi absoluut niet heeft, heeft Neymar in het kwadraat. Met het petje scheef op de geblondeerde hanenkam, de spiegelzonnebril, de broek op half zeven en twee oorbellen heeft Barcelona eindelijk ook een rockster in de frontlinies.

En zijn bad boy-imago sluit daar naadloos op aan. Hoewel Neymar zelf zegt dat het allemaal meevalt (hij beweert nooit alcohol te drinken) werd deze vrijgezel op zijn negentiende al vader en is hij een graag geziene gast op jetsetfeestjes. Oftewel, de Spaanse tabloids hebben een nieuwe paradijsvogel, en paradijsvogels trekken extra kijkers.

Geld

En in dat verlengde ligt natuurlijk een bak geld. Niet alleen zijn de Neymar-shirtjes nu al niet aan te slepen, Barcelona heeft ook iemand binnengehaald die door het blad SportsPro al twee jaar achtereen tot 'most marketable' sporter ter wereld is uitgeroepen.

Zonder toen ook nog maar één transfer naar het buitenland te hebben gemaakt, werd zijn commerciële waarde in 2012 al hoger ingeschat dan die van Usain Bolt, Cristiano Ronaldo, Lewis Hamilton of LeBron James.

"Neymar staat op nummer één op basis van zijn uiterlijk, charisma en ontspannenheid voor de camera, in combinatie met zijn enorme talent en het vermoeden dat hij dé ster gaat worden van het komende WK in Brazilië", aldus de hoofdredactie van SportsPro.

En inderdaad, deze jongen timmert lekker aan de weg met sponsors als Nike, Panasonic, Red Bull, Banco Santander en Unilever die hem naar verluidt 2,2 miljoen euro per maand extra opleveren. Ik herhaal: per maand.

Nightmare

Maar bovenal is dit gewoon een ongelofelijke voetballer. Ze noemen Neymar ook wel Nightmare Neymar en als je dit filmpje bekijkt snap je waarom. Hij kwam in totaal 103 keer uit voor Santos waarin hij 54 goals maakte en in 32 wedstrijden voor Brazilië scoorde hij twintig keer.

Tot slot denk ik dat voor Messi en Neymar twee kapiteins op één schip juist heel goed kan werken. Het lijkt me prettig voor Messi dat de druk over meer schouders wordt verdeeld, en daarnaast is Neymar slim genoeg om zijn plek te weten: "Messi is above everyone, there is no use comparing me with him. He is the best player in the world."

Kortom, ik heb nu al zin in dit dodelijke superduo; Barcelona is met dit extra wonderkind komend seizoen waarschijnlijk echt niet meer te verslaan.

Behalve door AS Monaco dan.