De tuchtcommissie van de Franse voetballiga heeft technisch directeur Leonardo van landskampioen Paris Saint-Germain zwaar gestraft voor zijn wangedrag na de competitiewedstrijd tegen Valenciennes (1-1) begin deze maand.

De Braziliaan kreeg donderdag een schorsing van negen maanden opgelegd. Hij was al voorlopig geschorst.

Leonardo gaf scheidsrechter Alexandre Castro in de catacomben van het Parc des Princes een schouderduw. Televisiebeelden wekten de indruk dat de oud-international dat met opzet deed. Zelf heeft hij dat ontkend.

Tijdens de behandeling van de zaak zei Leonardo dat hij een zet kreeg van de vierde man waardoor hij tegen de arbiter aan viel. De topman van PSG, de club van oud-Ajacied Gregory van der Wiel, werd in november al twee wedstrijden geschorst voor het bekritiseren van een scheidsrechter.

Leonardo mag tijdens zijn schorsing niet op de bank zitten, niet in de kleedkamer van de arbitrage komen en ook geen contacten onderhouden met andere officials. De lange straf voor de oud-trainer van AC Milan en Internazionale is een domper voor de Franse clubleiding. Leonardo was een belangrijke kandidaat om de Italiaan Carlo Ancelotti op te volgen, die ondanks een doorlopend contract graag naar Real Madrid zou willen vertrekken.

PSG wordt komend seizoen vanwege het incident met Leonardo drie punten in mindering gebracht.