Gaël Monfils heeft maandag de als vijfde geplaatste Tsjech Tomas Berdych uitgeschakeld op Roland Garros.

Daniel Brands, de nummer 59 van de wereld, bezorgde de zevenvoudig winnaar van het Grand Slam-toernoooi in Parijs de nodige problemen.

Nadal moest de eerste set afstaan aan de Duitser, maar herstelde zich op tijd en won in vier sets: 4-6, 7-6 (4), 6-4 en 6-3. De partij op Court Philippe Chatrier duurde bijna drie uur.

Nadal treft in de volgende ronde de Amerikaan Michael Russell of de Slowaak Martin Klizan. De nummer drie van de plaatsingslijst verloor alleen in 2009 een partij op Roland Garros, van Robin Söderling.

Brands maakte het Nadal vooral in de eerste set moeilijk. Hij serveerde goed en brak de gravelspecialist op het belangrijkste moment in de set, op 5-4. Ook in de tweede set bood Brands goed tegenstand. Hij kwam zelfs 3-0 voor in de tiebreak, maar Nadal knokte zich terug.

In het vervolg van de partij kwam Nadal niet meer in de problemen. Enkele breaks in de derde en vierde set volstonden om de partij binnen te slepen. Nadal is in uitstekende vorm naar Parijs gekomen. Hij won dit jaar al de toernooien van Sao Paulo, Acapulco, Indian Wells, Barcelona, Madrid en Rome.