Beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor zijn teruggekomen op hun beslissing om aan het einde van dit jaar te stoppen en hebben de blik gericht op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Door Anne Joldersma

"We willen in ieder geval doorspelen zolang we het volhouden en het nog leuk vinden", laat Schuil maandag aan NUsport weten. Na de Spelen van Londen liet de inmiddels veertigjarige beachvolleyballer in een interview met NUsport magazine nog weten te willen stoppen aan het einde van dit jaar.

"We hadden toen allebei het gevoel dat we het even rustig aan moesten doen en iets later aan dit seizoen zouden beginnen", legt Schuil nu uit. "Maar eigenlijk ben ik al vrij snel weer gaan trainen. Ik moest ook wel doortrainen, als ik nog iets zou willen. Reinder keert eind deze week terug van vakantie en dan kunnen we er weer vol tegenaan."

Inhaalslag

Het duo sloeg de eerste toernooien van het seizoen over en zal over twee weken bij de Grand Slam in Scheveningen voor het eerst weer op het hoogste niveau in actie komen. "We hebben dit seizoen nog geen punten behaald, we zullen dus een inhaalslag moeten maken om zo snel mogelijk aan te haken."

Resultaat op de korte termijn wordt dan ook nog niet verwacht. "Van de eerste toernooien verwacht ik nog niet veel, maar dat maakt niet uit, de prioriteit ligt toch op het EK en de WK later dit jaar."

Nieuwe coach

Schuil en Nummerdor zullen zonder de steun van Beachteam Holland richting die toernooien werken. "Zij wilden dat wij een fulltime programma in Scheveningen gingen draaien, maar daar passen we voor. Aan de ene kant kan ik begrijpen dat Nevobo daarom zegt dat er daarom geen ruimte voor ons is, maar aan de andere kant ook weer niet", verklaart de vijfvoudig olympiër.

"Eigenlijk maakt het me ook niet uit. We hebben in Casper Groenhuijzen een nieuwe coach aangesteld. Hij is ook de man die mij na de Spelen van Athene naar het beachvolleybal getrokken heeft. En ik trainde de laatste tijd in Aalsmeer, dat is toch een stuk dichterbij", aldus de in Amsterdam woonachtige volleyballer.

Volhouden

De combinatie Schuil/Nummerdor debuteerde in 2008 bij de Spelen van Peking op het zand. De Nederlanders, die te boek stonden als favorieten voor het goud, moesten in China genoegen nemen met de vijfde plaats. Afgelopen zomer verloren Schuil en Nummerdor in Londen de strijd om het brons.

"Maar het is niet zo dat we nu per se op jacht gaan naar een medaille in Rio om goed te maken wat er in Londen is gebeurd. Natuurlijk hakt het er in, maar het gemis van een medaille in China was veel zwaarder", blikt Schuil, die in 1996 met de volleybalmannen olympisch goud in de zaal veroverde, terug.

"Uiteindelijk zijn we tevreden over wat we vorig jaar hebben laten zien ondanks dat we naast een medaille grepen. Als we de Spelen van 2016 weten te halen dan ben ik 43 en Reinder 39. We gaan dus echt niet uitspreken wat we daar eventueel willen laten zien. We moeten eerst maar zien of we het zolang kunnen volhouden, maar de Spelen halen is wel het doel."