Martina Hingis maakte zondag haar rentree op Roland Garros. Niet als speelster, maar als coach. Sinds april begeleidt ze Anastasia Pavlyuchenkova.

Met haar 32 jaar had Hingis zelf nog meegekund in het circuit, maar nadat in 2007 bij een dopingcontrole op Wimbledon cocaïne in haar lichaam werd aangetroffen, besloot de voormalig nummer één van de wereld en winnares van vijf Grand Slam-toernooien te stoppen met tennis.

Als coach van de Russische nummer negentien van de wereld keert ze nu weer terug in het tennis. "Na de US Open van vorig jaar ging ik trainen in Parijs bij de academie van Mouratoglou. Ik bereidde me voor op toernooien in Azië en Hingis vond dat ik een goed spel had en het klikte meteen tussen ons", aldus Pavlyuchenkova.

"Ze hielp me steeds vaker, ook in de voorbereiding op het seizoen en in Australië. Ze gaf me steeds advies, kwam naar mijn trainingen en ik had het gevoel dat Martina mijn tweede coach was. Toen mijn eerste coach na Miami dit jaar stopte, stond ik er alleen voor en zo is Martina mijn coach geworden."

Pavlyuchenkova won in de eerste ronde van de Tsjechische Andrea Hlavackova met 4-6, 7-6, 6-4. 

Goede ruiter

Hingis was niet alleen een prima paard, ze lijkt ook een goede ruiter, afgaande op de eerste resultaten van haar pupil. Ze won sinds april al twee toernooien, in Monterrey (Mexico) en Estoril (Portugal). Pavlyuchenkova is duidelijk over haar doelen; ze wil Roland Garros winnen en de nummer één van de wereld worden.

"Martina is geweldig", aldus de 21-jarige Russin. "Ze is een legende voor velen van ons, wij keken tegen haar op toen we opgroeiden. Als zij iets zegt, dan luister ik meteen. Het is vaak lastig om iets te veranderen aan m'n spel, maar Martina stopt er zoveel energie in en blijft me maar pushen. Het is soms moeilijk om naar coaches en zelfs m'n ouders te luisteren, maar ik luister naar haar. Zij is wel Martina Hingis."

Hingis vindt dat het niet zo lastig is om Pavlyuchenkova te coachen. "Ze heeft alle slagen in huis en heeft zoveel potentie. Het is heel eenvoudig om met haar te werken. Als ze zich zo blijft ontwikkelen als de laatste tijd, dan denk ik dat alles mogelijk is. Op Roland Garros heeft ze in 2011 al de kwartfinale gehaald. Ze heeft het in zich om minstens de halve finale te halen."

Opzienbarend

Roland Garros was het enige Grand Slam-toernooi dat Hingis nooit wist te winnen. In 1997 en 1999 stond ze er in de finale, maar beide keren verloor ze.

Vooral de nederlaag in 1999 was opzienbarend. Hingis verloor van Steffi Graf en liet zich van haar slechtste kant zien. Ze serveerde enkele keren onderhands en verliet na de nederlaag huilend de baan. Haar moeder stuurde haar destijds voor de huldiging terug de baan op.

Lees alles over Roland Garros op de special van NUsport