Uit een rapport dat vorige week maandag uitlekte bleek dat het nieuwe Thialf de naam Icedome draagt en in Almere komt te staan en niet in Heerenveen. Dat Icedome gaat 183 miljoen euro kosten om te bouwen en vanaf 2016 rijden de schaatsers hun grote wedstrijden in een overdekte hal gebouwd op de vlakte van Flevoland.

Door Nando Boers

De kogel was vorige week maandag nog niet helemaal door de kerk, maar de voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) had het doorgeladen pistool al in de hand, zo bleek uit dat rapport in handen van de economieredactie van de NOS.

Er zou binnenkort een doffe knal klinken in de oude Nederlandse schaatstempel en het lot zou daarmee zijn bezegeld. Nooit meer Thialf.

Maar zo'n vaart loopt het dus toch niet. Schaatsers weerden zich via Twitter en Sven Kramer liet op de radio weten dat hij 'een kind van Thialf' was.

Waarop de KNSB afgelopen zaterdag toch maar weer ging overleggen met als resultaat dat de laatste kogel niet op 28 mei afgeschoten zal worden, maar pas op 15 augustus. In de tussentijd gaat een accountantskantoor de plannen nog eens nader bekijken op de financiële onderbouwing.

Als ik dat lees, vraag ik me toch af hoe het kan dat de beoordelingscommissie in dat rapport kon beoordelen dat Almere financieel de beste optie zou zijn. Zaterdag zei KNSB-voorzitter Doekle Terpstra in een staaltje niet-draadkrachtig-besturen dat het allemaal beter financieel doorgerekend moest worden en dat de beslissing dus uitgesteld diende te worden.

Gevolg: Thialf leeft nog.

Historie

Of dat goed is, weet ik niet. Historie is belangrijk. Zonder historie geen toekomst, zei oud-wereldkampioen sprint Erben Wennemars terecht voor de televisiecamera. De mooiste stadions zijn de historische stadions als Fenway Park in Boston, De Kuip in Rotterdam, Wrigley Field in Chicago en Anfield Road in Liverpool.

Ik twijfel nog. Nieuwe stadionplannen vallen bijna altijd duurder uit en de burger mag in die gevallen voor de kosten van de luchtfietserij opdraaien. Maar alleen op basis van gevoel iets houden bij het oude is ook dom. Tegelijkertijd blaakt het schaatsen niet van gezondheid, weet ik. De kijker vergrijst, de kijkcijfers staan onder druk, sponsors aarzelen en dus kan de sport zich geen misstap veroorloven. Voorzichtigheid is geboden.

Thialf is nu zo'n beetje het meest uitgewoonde schaatsstadion van de internationale schaatskalender en als je vindt dat schaatsen wintersport nummer één in Nederland is, past daar ondertussen best een moderner stadion bij. Zoals Sven Kramer zei: "Ik ben een kind van Thialf, maar het is goed voor het schaatsen als er een hypermodern stadion komt. Als Fries ben ik blij als het in Heerenveen blijft, maar ik ben ook blij als het in Almere is."

Almere

Ik vind het ook niet zo'n probleem als het Almere wordt. Schaatsen is Nederlandse folklore, die je niet alleen in Friesland voelt. De meeste schaatsfans in Thialf komen overigens van buiten Friesland, bleek vorig jaar uit een onderzoek.

Ik ga me pas echt zorgen maken als een sportmarketingbureau het straks in zijn kop haalt om de Elfstedentocht ook te willen organiseren in Noord-Brabant en iemand op televisie met een stalen gezicht verklaart dat er weinig verschil bestaat tussen Maaskantje en Bartlehiem. Tot die tijd denk ik: bouw de beste ijsbaan, zolang het ding in Nederland staat.

Wel één dringend ander advies. Die naam hè, Icedome? Was er nou echt niemand die op Ard Schenk Arena kon komen?