Kiki Bertens is er niet in geslaagd voor het eerst in haar loopbaan de tweede ronde van Roland Garros te bereiken. De 21-jarige Nederlandse mocht in de tweede set serveren voor de wedstrijd, maar moest in het gelijk opgaande duel uiteindelijk toch haar meerdere erkennen in de als 26ste geplaatste Roemeense Sorana Cirstea; 7-5, 5-7 en 2-6.

Bertens, die vorig jaar bij haar debuut in Parijs in de eerste ronde verloor van de Amerikaanse Christina McHale, begon sterk aan het duel en brak de opslag van haar tegenstandster meteen in de eerste game.

Na op een 2-0 voorsprong te zijn gekomen, moest Bertens echter drie opeenvolgende games afstaan aan Cirstea. De achtste game leek het keerpunt in de set te worden. De Nederlandse kwam in haar opslagbeurt met 0-40 achter, maar hield het hoofd koel en werkte de drie breakpunten weg.

Bertens plaatste vervolgens zelf op een cruciaal moment de derde break van de wedstrijd. Bij een 5-5 stand ging ze door de opslag van de Roemeense heen, waarna ze de eerste set zelf kon uitserveren.

Terugknokken

De opslag van de Zuid-Hollandse, van wie de service één van de sterkste wapens is, begon aan het begin van de tweede set te haperen. Cirstea liet het buitenkansje niet onbenut en pakte dankzij een vroege break een snelle 0-3 voorsprong. Met veel pijn en moeite kon Bertens voorkomen dat de schade nog verder opliep.

Bertens knokte zich vervolgens sterk terug in de set en trok de stand weer gelijk naar 4-4. Dankzij een break in de negende game mocht ze zelfs serveren voor de wedstrijd. Cirstea gaf zich echter niet zomaar gewonnen en brak voor de derde keer in de wedstrijd de service van de Nederlandse. Vervolgens plaatste de Roemeense nog een break waarmee ze een derde set afdwong.

Gelijke strijd

De twee vrouwen deden nauwelijks voor elkaar onder en ook in de derde set moest er voor elk punt flink gestreden worden. Bertens zette haar tegenstander meteen flink onder druk en brak in de eerste game door haar opslag heen. In de derde game liet ze mogelijkheden op een dubbele break voorsprong liggen.

Door de gemiste kans van Bertens leek Cirstea in een hogere versnelling te gaan spelen. De Roemeense brak twee keer de opslag van de Nederlandse en pakte een 2-5 voorsprong, die ze niet meer uit handen gaf.

Rus

Door de uitschakeling van Bertens is er geen enkele Nederlandse meer actief in Parijs. Arantxa Rus, die vorig jaar de vierde ronde bereikte op Roland Garros, verloor zondag in de eerste ronde van Sara Errani (1-6, 2-6).