Vincenzo Nibali heeft de 96e editie van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De leiderstrui van de 28-jarige Italiaan kwam niet in gevaar tijdens de vlakke slotrit naar Brescia. De laatste etappe werd gewonnen door Mark Cavendish die voor de vijfde keer naar de dagzege spurtte.

Daarmee veroverde de Brit ook de rode puntentrui op Nibali.
 
In de laatste etappe gebeurde er zoals gebruikelijk weinig. Pas in de straten van Brescia schoot de snelheid in het peloton omhoog en waren er ook vele aanvallen te noteren.
 
Nibali reed ruim twee weken in de leiderstrui, het tricot dat hij veroverde dankzij een sterk optreden in de individuele tijdrit op 11 mei. In de bergen breidde de Italiaan zijn voorsprong overtuigend uit; zowel afgelopen donderdag als afgelopen zaterdag boekte hij een ritzege.
 
De Colombiaan Rigoberto Uran eindigde op 4.43 minuten als tweede in het klassement, voor Cadel Evans (5.52 minuten achter Nibali). Op de zeventiende plaats finishte Wilco Kelderman als beste Nederlander.
 
Het is voor Nibali na de Vuelta van 2010 de tweede keer dat hij een grote ronde wint. De renner van Astana zal eind volgende maand niet aan de start staan van de Tour de France omdat hij zich wil voorbereiden op de WK in Italië.