Tyson Gay heeft zaterdag tijdens de Adidas Grand Prix in New York, onderdeel van de Diamond League, de 100 meter gewonnen.

De Amerikaanse sprinter, voor het eerst in tijden blessurevrij, kwam in een regenachtig Manhattan na 10,02 seconden over de streep.

Daarmee troefde hij landgenoot Ryan Bailey (10,15) en Keston Bledman uit Trinidad (10,16) ruim af.

''Een pak van mijn hart'', bekende de 31-jarige Gay, die al sinds hij wereldkampioen werd in 2007 wordt geplaagd door fysiek ongemak. ''Terwijl ik bepaald niet alles van mezelf heb gevraagd in deze omstandigheden.''

Wereldrecordhouder David Rudisha was met afstand de beste op de 800 meter. De favoriete Keniaan finishte na 1.45,14, voor zijn doen erg matig, maar niettemin meer dan een seconde voor de Brit Andrew Osagie. ''De tijd deed er niet toe. Het was koud en er stond een harde wind. Kortom, erg zwaar.''

Blanka Vlasic

Bij de vrouwen domineerde Blanka Vlasic het hoogspringen. De Kroatische atlete, geheel hersteld van een slepende beenblessure, deed voor het eerst sinds 2011 weer mee aan een wedstrijd.

Ze had aan een geslaagde poging over 1,94 meter genoeg voor de zege. Haar ploeggenote Sandra Perkovic verbeterde bij het discuswerpen de beste jaarprestatie tot 68,48 meter.

De Jamaicaanse routinier Veronica Campbell-Brown maakte indruk op de 200 meter met 22,53 als winnende tijd. Ze was een tiende sneller dan haar langenote Anneisha McLaughlin.