Arjen Robben maakte zaterdag zelf een eind aan de negatieve reeks van verloren finales. De Bayern-aanvaller tekende in de Champions League-finale voor het winnende doelpunt tegen Borussia Dortmund (2-1).

Terwijl de spelers al hoog en droog in de bus zaten, klaar voor een spetterende afterparty in het spelershotel, kwam dan eindelijk de matchwinnaar de mixed zone van Wembley binnen gewandeld. Het contrast met vorig jaar kon niet groter zijn.

Liep hij destijds met een gezicht als een oorworm door de catacomben van de Allianz Arena nu lag de grijns vast gebeiteld op het gelaat. Eindelijk viel alles samen voor de 29-jarige Groninger. Alle verloren finales waren op slag vergeten. "Dit is fantastisch", stamelde de aanvaller, "het hoogtepunt uit m'n carrière."

Natuurlijk schoot het meermalen door z'n kop, de misère van de laatste jaren. De sof tegen Internazionale (2010), de grote teen van Iker Casillas (2010) en de gemiste penalty tegen Chelsea (2012). In één klap rekende Robben af met de demonen uit het verleden.

"Het zal toch niet, dacht ik in de rust. Ik had in de eerste helft twee grote kansen gemist, dat spookt dan toch door je hoofd. Maar ik was zo gefocust. Ik wist dat ik nog kansen zou krijgen. Tja, en als je de wedstrijd in minuut 89 kan beslissen..."

Je bent een Duitser geworden.
"Haha. Ik zag de ruimte, Franck Ribéry liet de bal op het perfecte moment en op de juiste plaats liggen. Toen de bal de goal inrolde, raakte ik bijna buiten zinnen. Ik weet niet meer precies wat ik schreeuwde. Iets van 'Eindelijk' of zo. Eindelijk was ik beslissend voor het team, hier heb ik lang naar uitgekeken. Ik ben terug!"

Je moet mentaal sterk zijn na al die misère uit het verleden.
"Dat zijn jouw woorden. Maar het is duidelijk dat ik niet de boeken in wilde met het stempel van loser achter m'n naam. Natuurlijk weet ik wat verliezen is, dat hoeft niemand me uit te leggen, maar aan de andere kant moet je wel in de gelegenheid komen om finales te kunnen spelen. Dat is niet veel voetballers gegeven."

"Ik ben altijd in mezelf blijven geloven, anderen waren misschien bij al die tegenslag allang afgehaakt. Zo zit ik niet in elkaar. En vanavond word ik beloond voor die instelling. Dit is zo speciaal. Een heerlijk gevoel."

Het seizoen is nog niet voorbij voor Robben. Komende zaterdag kan de triple een feit zijn als ook de Duitse bekerfinale in winst wordt omgezet, de week erna wacht een trainingskamp met Oranje door het Verre Oosten. Robben: "Zover kijk ik nog niet. We gaan nu eerst een feestje bouwen. Deze triomf gaan we groots vieren. En ik helemaal!"

Bekijk de beelden van de finale

Lees alles over de Champions League op NUsport