Mandy Mulder en Thijs Visser hebben zaterdag naast de titel in de catamaran-klasse Nacra 17 gegrepen bij de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Het duo had een riante voorsprong in de afsluitende medal race toen de boot bij de laatste boei omsloeg.

"We hoefden de race alleen nog maar netjes uit te varen", verklaarde een verbouwereerde Mulder na afloop. Beide zeilers kwamen zonder kleerscheuren van de crash af en eindigden uiteindelijk als vierde.

"Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat er mis ging", vervolgde de zeilster die bij de Olympische Spelen van Peking zilver won in de Yngling-klasse. "Maar ja, dit kan nu eenmaal gebeuren in een nieuwe boot. We hebben geen medaille, maar houden wel een goed gevoel over aan deze week."

Debuut

De Nacra-17 is een nieuwe zeilklasse die bij de Spelen van Rio in 2016 zijn debuut op het olympisch programma maakt. Nederland schafte na de Spelen van Londen boten aan zodat in het internationale veld meteen meegestreden kon worden om de hoofdprijzen.

Die strategie wierp aanvankelijk zijn vruchten af bij de wereldbeker op het IJsselmeer. Van de tien races voorafgaande aan de medal race wisten Mulder en Visser er maar liefst zeven te winnen. Het was voor het duo daarom extra zuur dat het door het nieuwe wedstrijdformat, dat bij de Delta Lloyd Regatta getest wordt, alsnog naast het podium belandde ondanks de sterke zeilweek.

"Dat is echt heel erg balen, maar dat krijg je van deze opzet", zuchtte Mulder. "De finale is zo belangrijk geworden dat door één foutje de hele week weggegooid is. Ik was vanaf het begin al geen voorstander van het format en ik denk dat wij een schoolvoorbeeld zijn van wat er mis kan gaan."

Groeneveld

Collega-zeilster Renee Groeneveld, die samen met Karel Begemann ook actief is in de Nacra-17, viel Mulder bij. "Zeker voor het catemaran-zeilen is deze opzet geen succes. Vooral bij dit soort winden komen ongelukken zoals die van Mandy regelmatig voor. Daarnaast breekt er ook nog wel eens een mast bij deze boten en dan ben je helemaal kansloos."

"Ik snap dat ze zoeken naar iets vernieuwend, maar het is goed om te constateren dat er vanuit de zeilers zoveel weerstand is tegen deze opzet. Ik merk wel dat er een front gevormd begint te worden. Ik ben zelf een voorstander van het oude systeem."

Gedomineerd

Door het omslaan van Mulder/Visser wist de combinatie Groeneveld/Begemann alsnog beslag te leggen op het brons bij de regatta. "Daar zijn we ook zeker blij mee. Nu hebben wij profijt van dit systeem. Maar bij de wedstrijd in Palma was het juist andersom. Toen hadden we een hele sterke week en ging het voor ons mis in de medal race."

Groenveld sloot af met een compliment voor haar collega's in de concurrerende Nederlandse Nacra. "Mandy en Thijs hebben echt een geweldige week gehad, echt gedomineerd. Ze waren gewoon de beste boot hier."