Vincenzo Nibali heeft zaterdag nogmaals laten zien dat hij verreweg de sterkste renner is in de Giro d'Italia van 2013. De rozetruidrager boekte in de laatste bergrit zijn tweede etappezege deze ronde.

Met alleen nog een vlakke rit naar Brescia voor de boeg, kan eigenlijk niets de Italiaan nog van de eindzege in de Giro afhouden. In het klassement vergrootte Nibali, die donderdag ook al de tijdrit won, zijn voorsprong op zijn naaste belagers tot een kleine vijf minuten.

Op de slotklim Tre Cime di Lavaredo versnelde de renner van Astana op zo'n drie kilometer van de top, waarmee hij iedereen achter zich liet. In de striemende sneeuw werd Rigoberto Uran derde op negentien seconden, waardoor hij Cadel Evans van de tweede plaats in het klassement stootte. De Australiër eindigde als veertiende op anderhalve minuut.

De Colombianen Fabio Duarte en Carlos Betancur werden tweede en vierde in de laatste bergrit. Die laatste is daardoor de beste jongere in het klassement. Michele Scarponi werd dertiende en verloor wat tijd, maar blijft wel vierde in het algemeen klassement, voor Betancur.

Pieter Weening

De Nederlander Pieter Weening deed in de 210 kilometer lange rit nog een serieuze gooi naar de zege. Hij werd op zo'n 2,5 kilometer van de streep bijgehaald. Uiteindelijk werd de Fries 23e op 2.11 minuten. Met diezelfde tijd werd Wilco Kelderman de beste Nederlander in de etappe op plek 22.

De twintigste etappe zou het peloton eigenlijk onder meer over de Passo di Ghiau voeren. Door de zware weersomstandigheden werd er echter geschrapt in het parcours. De negentiende etappe werd om diezelfde reden een dag eerder zelfs helemaal geannuleerd.

Ondanks de aanpassingen moesten de renners alsnog barre omstandigheden doorstaan. Op ruim tweeduizend meter boven zeeniveau was dan ook sprake van een slagveld.